Što vi mislite?

Znanstvenici otkrili stoljetnu misteriju - što je starije, kokoš ili jaje?

Znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Warwick kažu kako ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši.
Sci-Tech / Znanost | 17. 03. 2018. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Ovo pitanje jedno je od najčešće postavljanih u povijesti, a ljudi često biraju odgovor 'jaje' uz argument da su na taj način još dinosauri dolazili na svijet.

No, znanstvenici sa Sveučilišta Sheffield i Sveučilišta Warwick imaju drugačiji odgovor. Njihovo istraživanje pokazalo je kako ljuska kokošjeg jajeta može nastati samo iz proteina koji se stvara u jajnicima kokoši, što znači da je kokoš morala postojati prije jajeta.

Taj protein zove se OC-17 i djeluje kao katalizator koji ubrzava razvoj ljuske, a tvrda ljuska je potrebna da zaštiti žumanjak u kojem se razvija pilić, piše Daily Mail. Znanstvenici su koristili superkompjuter HECToR kako bi mogli zumirati unutar jajeta i promatrati njegov razvoj.

Otkrili su kako je protein OC-17 ključan za poticanje kristalizacije u ranim stadijima razvoja ljuske tako što pretvara kalcij karbonat u kristale kalcita koji tvore ljusku.

Kristale kalcita može se naći u kostima i oklopima raznih životinja, no kod kokoši se stvaraju brže nego kod bilo koje druge vrste, pa proizvodi šest grama ljuske u 24 sata.

Kopirati
Drag cursor here to close