Medicina

Znanstvenici koji su razvili cjepiva protiv korone dobili Nobelovu nagradu

Dr. Katalin Kariko i dr. Drew Weissman par su znanstvenika koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA cjepiva protiv Covida.
Sci-Tech / Znanost | 02. 10. 2023. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je paru znanstvenika koji su razvili tehnologiju koja je dovela do mRNA cjepiva protiv Covida. Dr. Katalin Kariko i dr. Drew Weissman podijelit će nagradu. Ista mRNA tehnologija sada se istražuje za druge bolesti, pa čak i rak.

"Svojim revolucionarnim otkrićima, ovogodišnji laureati iz temelja su promijenili naše razumijevanje načina na koji mRNA komunicira s našim imunološkim sustavom. Oni su doprinijeli neviđenoj stopi razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba", objavio je Nobel odbor Instituta Karolinska u Stockholmu, prenosi Index.

Sezona dodjele Nobelovih nagrada svake godine slijedi isti obrazac: nakon kategorije medicine, objave nagrada za fiziku i kemiju zakazane su za utorak i srijedu, nakon čega slijedi Nobelova nagrada za književnost u četvrtak. Petak donosi izbor ovogodišnje Nobelove nagrade za mir - jedine nagrade u nizu koja se ne objavljuje u Stockholmu, već u glavnom gradu Norveške Oslu. Konačno, ponovno u glavnom gradu Švedske, Nobelova nagrada za ekonomske znanosti bit će objavljena sljedećeg ponedjeljka.

Nobelove nagrade pokrenute su oporukom izumitelja dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833. - 1896.). Namijenjene su odavanju počasti onima koji su bili od najveće koristi čovječanstvu u svakoj kategoriji tijekom prethodne godine. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. prosinca, na godišnjicu Nobelove smrti.

Nobelova zaklada ove je godine povećala novčanu nagradu po kategoriji za milijun švedskih kruna na 11 milijuna kruna (950 tisuća eura).

Kopirati
Drag cursor here to close