Šteta

Znanje bh. znanstvenika nije dovoljno iskorišteno

Znanstveni portal prikuplja i objedinjuje produkciju nastalu u BiH i inozemstvu
Sci-Tech / Znanost | 16. 11. 2017. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstveni portal Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića prezentiran je danas, a to je institucijski online znanstveno-istraživački repozitorij koji objedinjuje znanstvenu produkciju bh. autora iz BiH i inozemstva, te inozemnih autora koji su pisali o Bosni i Hercegovini.

Idejni tvorac tog projekta i član UO Instituta Fahrudin Rizvanbegović kazao je na promociji da je namjera virtualno ali i konkretno povezati bh. znanstvenike koji žive ovdje i u dijaspori, te povezati i strane autore koji su pisali o BiH te omogućiti njihovu suradnju.

''Bitno je da sve to ne ostane samo u bazi podataka Bošnjačkog instituta, nego da svi oni postanu prijatelji i Instituta i bh. institucija koje će im, nadam se, biti na raspolaganju'', kazao je.

Mišljenja je da u BiH nisu dovoljno iskorišteni znanje niti mogućnosti naših znanstvenika koji rade u dijaspori, a uglavnom su spremni na suradnju.

''Oni su otvoreniji prema nama, nego mi prema njima. Evo prilike da razvijemo nešto što nam je neophodno. Imati tako dragocjenu dijasporu i ne iskoristiti to, bila bi velika šteta'', kazao je.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić kaže da taj institut ima bogatu i vrijednu biblioteku, a ovaj projekt smatraju kapitalnim u svom radu.

U Znanstvenom portalu sudjeluju stručnjaci raznih profila koji su svjesni da je prikupljanje i objedinjavanje podataka spor i težak posao, a projekt se nastavlja i omogućava suradnju svima koji imaju podatke korisne za njegovu dopunu. Portal će pohranjivati različite segmente, od biografskih podataka autora i njihovih bibliografija do njihovih radova koje oni pohrane na tom portalu i prema razini pristupa koji oni odrede.

Portal (www.znanstveniportal.ba) je zasnovan i promovira otvoreni pristup znanju, a i današnji događaj bio je prilika da stručnjaci i predstavnici akademske zajednice razgovaraju o toj temi.

Kopirati
Drag cursor here to close