Kontroverzno istraživanje

Zdrave ljude zarazit će novim koronavirusom i za to im platiti ''masnu'' cifru?

Iako je riječ o "moralno neistraženom teritoriju", istraživanje bi trebalo početi za nekoliko mjeseci, no prvo su potrebne odgovarajuće dozvole.
Sci-Tech / Znanost | 20. 10. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok broj zaraženih koronavirusom u svijetu, a u posljednje vrijeme pogotovo u Europi nezaustavljivo raste, ulažu se veliki napori kako bi se što prije pronašlo (učinkovito) cjepivo i kako bi mogla početi njegova distribucija i povratak svijeta u tzv. staro normalno. Kako bi se taj proces dodatno ubrzao, planiraju se koristiti i neke moralno i etički upitne metode poput namjerne zaraze ljudi koronavirusom.

Tako nešto namjerava napraviti britanska vlada - najavili su prvi takav eksperiment koji bi, ako to regulatorna tijela prvo odobre, trebao započeti početkom sljedeće godine u jednoj londonskoj bolnici. Riječ je o, kada su u pitanju medicina i etika, "neistraženom teritoriju" jer će potpuno zdrave osobe zaraziti virusom koji može biti smrtonosan, naglasili su na Natureu.

Eksperimentom se želi otkriti kolike su doze virusa SARS-CoV-2 dostatne za korištenje u budućim kliničkim testiranjima cjepiva, javlja Zimo.

Oni koji podržavaju takav oblik testova smatraju kako će se provoditi nad ljudima za koje korona predstavlja jako mali rizik te da je, s obzirom na potencijal koji pružaju takva istraživanja, mali rizik isplativ. Osobe koje će sudjelovati u istraživanju imat će između 18 i 30 godina te će se posebno paziti da nemaju nekih rizičnih faktora koji se povezuju s težim oblicima COVID-19.

Prema medijskim objavama, traži se između 30 do 50, odnosno 90 dobrovoljca koji će pristati biti zaraženi virusom SARS-CoV-2. Očekuje se kako će za to dobiti 4000 funti.

Iako svi detalji o istraživanju još nisu finalizirani, planirano je osobe koje sudjeluju u njima izložiti malim količinama virusa, a ako se nitko ne zarazi ili broj zaraženih bude jako malen, tražit će se dopuštenje da se te doze pojačaju. Proces s pojačanjem doza nastavit će se dok se ne zarazi većina osoba koje sudjeluju u istraživanju.

Kada se pronađe odgovarajuća doza, onda će se krenuti s kliničkim testiranjima različitih cjepiva. Neki od zaraženih primit će placebo, a vjerojatno će se uspoređivati učinkovitost različitih cjepiva.

Od vitalne je važnosti da ubrzamo istraživanja kako bismo dobili učinkovita cjepiva i druge tretmane za COVID-19, a istraživanja imaju potencijal ubrzati i smanjiti rizik razvoja novih lijekova i cjepiva, komentirao je imunolog s Imperial College London i jedna od osoba koja je zadužena za istraživanje Peter Openshaw.

Istraživanje će se provoditi unutar posebnog izolacijskog odjela Royal Free Hospital u Londonu, a vodit će ga organizacija za klinička istraživanja iz Dublina Open Orphan kojoj će britanska vlada platiti do 10 milijuna funti za provođenje tog istraživanja, uz mogućnost provođenja dodatnih sličnih istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close