Ruka vs. tipkovnica

Zašto je dobro pisati rukom?

Kape s 256 senzora na njihovoj glavi mjerila je njihove moždane valove snimile su električne signale mozga učenika, uključujući gdje su moždane stanice bile aktivne i kako dijelovi mozga međusobno komuniciraju.
Sci-Tech / Znanost | 29. 01. 2024. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pisanje rukom može povećati povezanost mozga više nego tipkanje, odnosno može povećati učenje i pamćenje, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici u Norveškoj došli su do tog zaključka tako što su snimali moždanu aktivnost 36 studenata sveučilišta u Norveškoj i došli do zaključka da tipkanje može biti brže od pisanja rukom, ali da je manje stimulativno za mozak, prenosi NBC News.

256 senzora

Na početku eksperimenta, učenicima je rečeno da ili pišu riječi kurzivom koristeći digitalnu olovku na ekranu osjetljivom na dodir, ili da ukucaju iste riječi pomoću tipkovnice.

Kape s 256 senzora na njihovoj glavi mjerila je njihove moždane valove snimile su električne signale mozga učenika, uključujući gdje su moždane stanice bile aktivne i kako dijelovi mozga međusobno komuniciraju.

Koautorica studije i profesorica neuropsihologije na NTNU, Audrey van der Meer, rekla je da je glavni nalaz bio da rukopis aktivira skoro cijeli mozak, u usporedbi s tipkanjem, što jedva da aktivira mozak kao takav.

"Mozak nije mnogo problematičan kada pritiska tastere na tipkovnici, za razliku od kada formira ta slova rukom", van der Meer, prenio je Tanjug.

A i B

Studija je pokazala da pisanje rukom zahtjeva komunikaciju između vizualnih, senzornih i motornih korteksa mozga. Ljudi koji su pisali digitalnom olovkom morali su vizualizirati slova, a zatim koristiti svoje motoričke vještine kako bi kontrolirali svoje kretanje tijekom pisanja.

"Kada morate da formirate slova rukom, 'A' će izgledati potpuno drugačije od 'B' i zahtjeva potpuno drugačiji obrazac kretanja", rekla je van der Meer.

S druge strane, kada kucate, tasteri izgledaju uglavnom isto, bez obzira na slovo, dodaje ona ističući kako je to pokazalo da tipkanje zahtjeva manje aktivnosti mozga u vizualnim i motornim korteksima jer su samo mali dijelovi mozga aktivni tijekom pisanja i nema potrebe da mozak komunicira između različitih oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close