Info-dani

Wigemark: Želimo čuti mišljenje mladih o budućnosti svoje zemlje

Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini (EUSR) je i ove godine pokrenuo projekt za mlade simboličnog naziva 'EU for You - E4U', kojim angažira studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracije.
Sci-Tech / Znanost | 30. 11. 2017. u 14:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji "Info dani", u okviru EU projekta za studente iz BiH 'EU for You - E4U', počeli su promocijama na osam javnih svečilišta u Bosni i Hercegovini, s kojim je ujedno počela kampanja projekta pod nazivom "Upalimo svjetlo za mladost BiH“.

Na današnjoj promociji projekta, studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici obratio se šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, koji je sa ambasadoricom Njemačke u BiH Christiane Hohmann bio gost studenata.

''Mislimo da se glasovi studenata ne čuju dovoljno i želimo čuti mišljenje mladih o budućnosti svoje zemlje, nadamo se europskoj budućnosti. U tom smislu ih ohrabrujemo da formiraju timove i identificiraju pitanja, koja oni smatraju najvažnijim u ovim procesima'', kazao je ambasador Wigemark.

On očekuje da konkurencija u stvaralaštvu mladih razvija natjecanje među studentima u pristupnim projektima Europske unije, što im može donijeti brojne vrijedne nagrade i grantove, sa kojima mogu konkurirati u realizaciji najboljih ideja.

Zahvaljujući gostu na učešću u radu Sveučlišta u Zenici, rektor Damir Kukić je istaknuo da svaki projekt za studente ima neprocjenjivu vrijednost, koja im donosi novo iskustvo i daje znanje koje im je najpotrebnije, kada je riječ o njihovom učešću u bitnim procesima.

''Nadam se i vjerujem da će im ono omogućiti da bolje razumiju određene elemente reformske agende, posebno njene sociološko-ekonomske aspekte i da će to moći primijeniti u realizaciji kako te agende, ali i drugih projekata u budućnosti'', rekao je rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Damir Kukić.

Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) je i ove godine pokrenuo projekt za mlade simboličnog naziva 'EU for You - E4U', kojim angažira studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.

U okviru realizacije projekta 'EU for You - E4U', studenti dodiplomskih studija s 14 javnih fakulteta iz BiH će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Kopirati
Drag cursor here to close