Liječnici zabrinuti

Virus već mutirao: Srbijanska korona snažnija i agresivnija od talijanske?

Srbijanska inačica virusa mnogo je agresivnija i brže se širi od talijanske, što posebno zabrinjava talijanske liječnike.
Sci-Tech / Znanost | 17. 07. 2020. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija je bila među najpogođenijim europskim zemljama tijekom pandemije koronavirusa. Stoga ne iznenađuje da s posebnom pozornošću prate sve zaražene osobe, kao i otkud je zaraza stigla.

Tako su u Veneciji otkrili da je virus kojim je zaraženo nekoliko njihovih stanovnika nova inačica koronavirusa.

Zaražene osobe stigle su iz Srbije i bile pozitivne na koronavirus. Nakon što im je uzet bris i analiziran uzorak, znanstvenici su otkrili kako su svi zaraženi istom inačicom virusa, ali da je ta inačica drugačija od one koja je harala Italijom.

Guverner regije Veneto, Luca Zaia istaknuo je kako upravo zbog ovakvog slučaja moraju biti posebno oprezni i voditi računa o svim uvezenim slučajevima.

Ovaj virus se brže širi, agresivniji je i ima mutacije, objasnio je Zaia na konferenciji za novinare te ponovio kako je "srbijanska inačica" mnogo agresivnija od "talijanske".

Suočeni smo s još dokaza kako se koronavirus može brzo mijenjati, što bi moglo predstavljati poseban izazov u potrazi za cjepivom, istakno je doktor Roberto Rigoli iz bolnice u Trevisu.

Znanstvenici već dulje nagađaju da se koronavirus prilagođava podneblju u kojem se trenutno nalazi i njegovim specifičnostima. To bi moglo objasniti zašto na njega ne utječu promjene u temperaturi (zima/ljeto) odnosno klimi.

Ako se zaista pokaže da je inačica koronavirusa iz Srbije agresivnija od one u Italiji, to bi zasigurno moglo otežati pronalaženje univerzalnog cjepiva koje bi jednako djelovalo (i štitilo) sve u svim dijelovima svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close