Vijeće ministara

Usvojena Strategija razvoja znanosti u BiH

Donošenjem ove strategije, Vijeće ministara BiH želi pomoći prosperitetni razvoj znanosti i istraživanja, i BiH integrirati u europski prostor znanosti
Sci-Tech / Znanost | 30. 01. 2018. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je danas na sjednici revidiranu okvirnu Strategiju razvoja znanosti u Bosni i Hercegovini do 2022. godine, koja daje strateške smjernice i plan djelovanja za razvoj ove oblasti u BiH.

Donošenjem ove strategije, Vijeće ministara BiH želi pomoći prosperitetni razvoj znanosti i istraživanja, i Bosnu i Hercegovinu integrirati u europski prostor znanosti te olakšati pristupanje različitim europskim mrežama i fondovima u ovoj oblasti.

U Strategiju je ugrađeno novo poglavlje ''BiH u europskom istraživačkom prostoru – ERA prioriteti, implementacija u Bosni i Hercegovini'', a posebna pozornost posvećena je inovacijama putem poglavlja ''Povezanost znanosti i gospodarstva''.

Provođenje ove strategije pozitivno će se odraziti na oblasti gospodarstva, obrazovanja i kulture u BiH.

Strategija sadrži 10 ključnih ciljeva i desetine mjera i aktivnosti koje nadležne institucije trebaju provesti kako bi do 2022. godine pomogle izgradnju i razvoj Bosne i Hercegovine, kao suvremenog ''društva znanja''.

Jedan od ciljeva je osiguranje vodeće uloge znanosti i tehnologije kao faktora dugoročnog razvoja zemlje osiguranjem konsenzusa svih donositelja odluka u smislu da razvoj znanosti predstavlja opći interes.

Kopirati
Drag cursor here to close