Mozak

Učenik upamtio preko 13.000 decimala broja pi

Denis je prije godinu dana vidio informaciju o natjecanju u pamćenju decimala broja pi, kada je i dobio ideju da obori ruski rekord…
Sci-Tech / Znanost | 29. 10. 2019. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenik desetog razreda specijaliziranog obrazovno-znanstvenog centra Uralskog federalnog sveučilišta Denis Baburin, koji je upamtio preko 13.000 decimala broja pi, ušao je u Knjigu rekorda Rusije.

Denis je godinu dana vježbao, između ostalog, zahvaljujući podršci sveučilišnih profesora, i u kolovozu je u Moskvi sudjelovao u utvrđivanju rekorda.

U specijalnoj prostoriji on je na tablama ispisivao decimale broja pi i za šest sati i dvadeset minuta uz pauze za zagrijavanje uspio napisati 13.202 znamenke, prenosi novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na press-službu Sveučilišta.

Kako je iz sveučilišne službe za odnose s javnošću rečeno, Denis je prije godinu dana vidio informaciju o natjecanju u pamćenju decimala broja pi, kada je i dobio ideju da obori ruski rekord i počeo vježbati.

Roditelji su na sinovljevu inicijativu kontaktirali agenciju "Pari" (organizator Knjige rekorda Rusije) i oni su sve to organizirali (utvrđivanje rekorda), precizirao je predstavnik Uralskog federalnog sveučilišta.

Raniji rekord u Rusiji držao je nastavnik povijesti iz grada Himki u Moskovskoj oblasti Vladimir Kondrjakov koji je zapamtio 13 183 decimale.

Aktualni svjetski rekord u pamćenju znamenki broja pi poslije zareza postavio je u ožujku 2015. godine student iz Indije Rajveer Meena koji je zapamtio 70 tisuća znamenki, prenosi portal Russia Beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close