Filozofski fakultet

U Mostaru predstavljen Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti

Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti plod je bogatog iskustva, velikog znanja i dugogodišnjeg rada renomiranih autora, koji su u njega saželi vrijedne rezultate, objavljene u brojnim specijaliziranim studijama, knjigama, časopisima i drugim edicijama
Sci-Tech / Znanost | 06. 12. 2017. u 15:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti, rezultat dugogodišnjeg rada renomiranih autora koji su u to djelo saželi važne teme i probleme povezane s odgojem i obrazovanjem, predstavljen je u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Izvorni Leksikon priredio je Fakultet odgojnih znanosti Salezijanskog papinskog sveučilišta u Rimu, a djelo je na hrvatski jezik preveo i priredio Ivan Marijanović. Nakladnik je Akademija odgojno-obrazovnih znanosti Hrvatske.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić rekao je da su svojim prilozima u izradi Leksikon sudjelovala 184 profesora iz 15 zemalja svijeta koji su obradili 1591 pojam.

"Leksikon je enciklopedija s većim brojem pojmova i s manjim opsegom sadržaja tih pojmova. U njemu je obrađena suvremena odgojno-obrazovnu stvarnost, poštujući ljudsku narav njezinim uređenim odgojivim potencijalima", rekao je biskup Perić.

Dodao je kako Leksikon može biti jako koristan u odgojno-obrazovnoj reformi koja se provodi u Republici Hrvatskoj.

Foto: Bljesak.info / Leksikon daje panoramski pregled sveukupne odgojno-obrazovne problematike, ali i ukazuje na moguća rješenja i najbolja dostignuća u praksi

"Leksikon samo po sebi nije savršen, uvijek može izaći novo izdanje koje nadopunjuje prethodno, ali danas na hrvatskom govornom području, na odgojno obrazovnom planu, pred očima roditelja, učitelja, čitatelja, nemamo ništa boljeg od ovoga leksikona", poručio je biskup.

Leksikon odgojno-obrazovnih znanosti plod je bogatog iskustva, velikog znanja i dugogodišnjeg rada renomiranih autora, koji su u njega saželi vrijedne rezultate, objavljene u brojnim specijaliziranim studijama, knjigama, časopisima i drugim edicijama, istaknuo je na promociji.

Leksikon daje panoramski pregled sveukupne odgojno-obrazovne problematike, ali i ukazuje na moguća rješenja i najbolja dostignuća u praksi.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić rekao je kako mu je drago što se na mostarskom Sveučilištu promoviraju nove vrijednosti, posebice u tako važnoj disciplini poput odgojno-obrazovne znanosti.

- Sretni smo što će studenti moći kroz Leksikon tražiti nove vrijednosti i imati uvid o onome što se događa u odgojno obrazovnom znanostima. Bit će to poticaj za sve mlađe kolege da se nadopunjuju i rade kako bi jednog dana ušli u taj leksikon - istaknuo je rektor Tomić.

Leksikon je namijenjen studentima, profesorima, odgajateljima, roditeljima, novinarima, političarima, sindikalcima, i svima zainteresiranima za odgojne, školske, prosvjetne i kulturološke probleme i njihova rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close