SUM

U Mostaru počeo stručni skup o znanstvenoj komunikaciji i časopisima

''Sve se promijenilo u znanosti, u prezentaciji znanosti, u kontroli i mjerenju znanosti i Mostar se s time mora suočiti ako želi biti svjetsko sveučilište'' - poručio je Marušić.
Sci-Tech / Znanost | 28. 05. 2021. u 11:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi" naziv je znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji je počeo u petak u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori spomenutog skupa su Sveučilište u Mostaru i nakladnička kuća PRESSUM. Ovogodišnjim skupom istaknut će se važnost otvorene znanosti i otvorene znanstvene komunikacije, te zašto je važna za znanstvenu zajednicu i kako je implementirati.

Profesor emeritus Sveučilišta u Splitu Matko Marušić kazao je kako današnji simpozij pokazuje da se stvari mijenjaju na način kako bi se trebale mijenjati.

''Ovaj simpozij je na neki način simbol modernizacije sveučilišta koja je jako potrebna ne kao izgled i način nego kao sadržaj. Sve se promijenilo u znanosti, u prezentaciji znanosti, u kontroli i mjerenju znanosti i Mostar se s time mora suočiti ako želi biti svjetsko sveučilište'' - poručio je Marušić.

Izvanredna profesorica na Sveučilišta u Zadru Jadranka Stojanovski kazala je kako je sve što je otvorena znanost i sve što je vezanju uz nju, ne samo otvoreni pristup već i otvaranje svih segmenata znanstvenog istraživanja, top tema u Europi.

''Činjenica da Sveučilište u Mostaru organizira već drugu godinu za redom skup koji je zapravo posvećen otvorenoj znanosti i da s se te prakse uvode na Sveučilištu u Mostaru smatram izuzetno naprednim'' - kazala je Stojanovski.

Predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Josip Šimić kazao je kako je današnji skup posvećen podizanju znanstvene produktivnosti nastavnika istraživača na Sveučilištu u Mostaru.

Na skupu će se prezentirati i najnovije aktivnosti koje Sveučilište u Mostaru provodi u cilju povećanja vidljivosti, pristupa i upotrebe rezultata znanstveno-istraživačkoga rada objavljenih u časopisima i zbornicima na Sveučilištu u Mostaru.

Predavači iz inozemstva će tijekom skupa govoriti o ideji otvorene znanosti te o tome što ona može značiti za Sveučilište . Također tijekom skupa predstavit će se i dva sveučilišna znanstvena časopisa, a jedan od ciljeva ovog skupa jeste razgovarati i raspravljati o aktivnostima koje će dovesti do kvalitetnijeg časopisa.

Pored pozvanih predavača iz inozemstva, na skupu će biti predstavljeni i radovi studenata Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close