Park nobelovaca

FOTO | U Mostaru obilježen Dan znanosti

Položeno je cvijeće kod spomenika Vladimiru Prelogu, a u povodu dana znanosti u FBiH koji se obilježava s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među mladima, učenicima i studentima.
Sci-Tech / Znanost | 10. 12. 2021. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, u mostarskom Parku nobelovaca, u petak, 10.12.2021. godine, položeno je cvijeće kod spomenika Vladimiru Prelogu, a u povodu dana znanosti u FBiH koji se obilježava s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među mladima, učenicima i studentima.

Inače, dan znanosti u FBiH obilježava se 12. prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bh. znanstveniku.

Inicijativu za proglašenje ovog značajnog datuma pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a prihvatila Federalna vlada, cijeneći ukupni znanstveni angažman ovog velikog istraživača i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet znanosti, te činjenicu kako nismo imali datum na koji bi se simbolično obilježavao doprinos bh. znanstvenika uopće.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća ispred spomenika Vladimiru Prelogu

Pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije mr.sc Jasmin Branković čestitao je ovom prigodom svoj akademskoj i znanstvenoj zajednici Dan znanosti, istaknuvši da je Ministarstvo i ove godine organiziralo niz prigodnih sadržaja - razgovora, radionica, okruglih stolova, znanstveno-popularnih programa.

''Također, uputili smo i poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području FBiH da, u skladu sa objektivnim mogućnostima i aktualnom epidemiološkom situacijom organiziraju Dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata. Ovo bi omogućilo da se ove godine Dan znanosti zajednički obilježi na području cijele FBiH'', naveo je Branković.

Foto: Bljesak.info / U Mostaru obilježen Dan znanosti

Pozivu su se odazvali: JU Muzej grada Zenice, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, JU Muzej ''Bitka za ranjenike na Neretvi'' Jablanica, Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, te JU Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH Sarajevo koji su otvorili svoja vrata za učenike i studente, te organizirali različite promocije i izložbe.

''Ovom prilikom najavljujemo i održavanje Manifestacije ''8.dan prirodnih znanosti'', koja je planirana za 14.12.2021. godine. Ovogodišnji domaćin je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, u partnerstvu sa prirodoslovno-matematičkim fakultetima univerziteta u Sarajevu i Tuzli, a tematski je cijeli ovaj znanstveno-popularni događaj posvećen suvremenim tijekovima u prirodnim znanostima i virusnim zaraznim bolestima'', dodao je Branković.

Inače, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih županijskih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama, te visokoškolskim ustanovama u FBiH da, u povodu obilježavanja Dana znanosti, dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu, te, uopće, značaju znanosti.

Foto: Bljesak.info  / U Mostaru obilježen Dan znanosti
Kopirati
Drag cursor here to close