Nova vrsta

Tlatolophus galorum – zvijer stara 72 milijuna godina

Znanstvenici su uspjeli prikupiti, očistiti i analizirati i druge fragmente kostiju iz prednjeg dijela tijela dinosaurusa.
Sci-Tech / Znanost | 14. 05. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim paleontologa u Meksiku identificirao je novu vrstu krestastog dinosaurusa nakon što su prije skoro 10 godina pronađeni njegovi fosilizirani ostaci stari 72 milijuna godina, objavio je meksički Nacionalni institut antropologije i povijesti (INAH).

Nova vrsta koja je nazvana Tlatolophus galorum identificirana je kao krestasti dinosaurus nakon što je pronađeno oko 80 posto njegove lubanje, što je omogućilo stručnjacima da ga usporede s drugim dinosaurima tog tipa.

Istraživanje, u kome su sudjelovali i stručnjaci Nacionalnog autonomnog sveučilišta Meksika, počela je 2013. godine otkrićem repa u državi Coahuila na sjeveru Meksika, gdje su otkrivene i druge vrste dinosaurusa, prenosi Srna.

Video: Tlatolophus galorum, nueva especie descubierta por paleontólogos mexicanos

"Kada smo pronašli rep nastavili smo kopati ispod prvobitne lokacije. Onda smo na naše iznenađenje pronašli kosti kao što su femur, lopatica i drugi elementi", rekao je Alejandro Ramírez, znanstvenik koji sudjeluje u istraživanju.

Kasnije su znanstvenici uspjeli prikupiti, očistiti i analizirati i druge fragmente kostiju iz prednjeg dijela tijela dinosaurusa.

Paleontolozi su pronašli krijestu dinosaura, koja je bila duga 1,32 metra, kao i druge dijelove lubanje: gornju i donju vilicu, nepčanu kost, pa čak i dio poznat kao neurokranijum, odnosno dio lubanje koji okružuje mozak, objavio je INAH.

  / Foto: Sciencedirect

Meksički antropolozi objasnili su značenje imena nove vrste dinosaurusa.

Tlatolofus je kombinacija dvije riječi, odnosno izraza iz jezika meksičkih starosjedilaca "nahuatl" što znači "svijet" i grčke riječi za "krijestu". Riječ "galorum" odnosi se na ljude koji su povezani s istraživanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close