Pitanje je sad

Tko je pametniji - neurokirurzi ili inženjeri?

U istraživanju se uspoređivala sposobnosti u rješavanju problema, uključujući planiranje i rasuđivanje, radnu memoriju, pažnju i obradu emocija…
Sci-Tech / Znanost | 21. 12. 2021. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su napravili istraživanje u namjeri da riješe vječnu dilemu: tko je pametniji - neurokirurzi ili raketni inženjeri, a rezultat je pokazao da su te dvije grupe stručnjaka podjednako inteligentne.

U božićnom izdanju "Britanskog medicinskog žurnala" grupa nepristranih znanstvenika pokušala je pokazati kome pripada titula najpametnijih.

Uspoređivali su sposobnosti u rješavanju problema, uključujući planiranje i rasuđivanje, radnu memoriju, pažnju i obradu emocija, piše Srna.

Iako su rezultati pokazali da postoje neke sitne razlike između dvije promatrane grupe - nijedna nije prevagnula.

Neurokirurzi su pokazali znatno bolje rezultate od inženjera u rješavanju semantičkih problema, navode autori istraživanja, bilježeći njihovu sposobnost da objasne rijetke riječi i razumiju verbalne analogije.

Istraživači pretpostavljaju da je razlog ovakvih rezultata izloženost neurokirurga medicinskoj terminologiji koja koristi riječi iz grčkog i latinskog jezika, što im pruža lingvističku prednost.

Inženjeri su, pak, pokazali bitno bolje rezultate pri "mentalnom upravljanju i pažnji", objašnjavaju istraživači, što ukazuje na to da se ove vještine poboljšavaju treningom poput sposobnosti da "u glavi" rotiraju zamišljeni trodimenzionalni predmet.

Što se tiče sposobnosti pamćenja, prostornog rješavanja problema, brzine rješavanja problema i brzine prisjećanja - nije otkrivena razlika između te dvije grupe znanstvenika.

Kad su autori usporedili "običan svijet" s neurokirurzima i raketnim stručnjacima - odnosno sa 18.257 članova opće populacije koji su učestvovali u istraživanju, pronašli su tek manje razlike u kognitivnim sposobnostima.

Veće razlike isticale su se samo dvjema osobinama - u rješavanju problema neurokirurzi su bili brži od grupe "obične populacije", ali u brzini prisjećanja bili su sporiji.

U suštini, čini se da svatko ima potencijal da postane genije poput neurokirurga ili raketnih inženjera - sudeći po rezultatima eksperimenta.

Kopirati
Drag cursor here to close