Koje ima sve manje

Gdje smo mi? Svjetski je dan slobode medija

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno više stotina novinara. Prošle godine ubijeno je 47, a zatvoreno je više od 350 novinara.
Sci-Tech / Znanost | 03. 05. 2022. u 07:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja 3. svibnja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) proglasila je 3. svibanj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodnog tiska.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

State Department i mi

U izvještaju o ljudskim pravima i slobodi medija američkog State Departmenta za 2021. godinu navodi se i pritisak na portal Bljesak.info.

''News portal Bljesak.info bio je pod pritiskom nakon što je objavio tekst o podnošenju kaznene prijave protiv ministra unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ministar, koji je odbio komentirati, nakon objave priče nazvao je urednike optužujući ih da rade priču “za svoje interese”. U pisanoj reakciji označio je Bljesak.info neprofesionalnim i neodgovornim zbog objavljivanja “anonimnog i neistinitog pamfleta”, navodi se u izvještaju State Departmenta.

Podsjećamo, State Department kritizirao je i 2020. godine Vladu HNŽ-a zbog ograničenja pristupa informacijama nakon '' odluke o zabrani prisustvovanja nekih novinara press konferencijama, tvrdeći da je to mjera zaštite zdravlja''.  

Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije, iako se na skali popela za 14 mjesta u odnosu na izvještaj iz 2021. godine i sada je 79. mjestu u kategoriji problematičnih zemalja.

U istoj kategoriji su i BiH, Slovenija (54. mjesto), Sjeverna Makedonija (57. mjesto) te Crna Gora (63. mjesto). Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji “zadovoljavajućih”.

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno više stotina novinara. Prošle godine ubijeno je 47, a zatvoreno je više od 350 novinara.

Prema izvještaju Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, ali mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

Gdje je tko?

Zadovoljavajuće: Češka (20), Moldavija (40), Sjedinjene Američke Države (42)

Problematične: Armenija (51), Rumunija (56), Sjeverna Makedonija (57), Kosovo (61), Crna Gora (63), Bosna i Hercegovina (67), Kirgistan (72), Srbija (79), Mađarska (85), Gruzija (89), Bugarska (91), Ukrajina (106)

Teška situacija: Kazahstan (122), Uzbekistan (133), Tadžikistan (152)

Veoma ozbiljna situacija: Bjelorusija (153), Azerbejdžan (154), Rusija (155), Avganistan (156), Pakistan (157), Kina (175), Turkmenistan (177), Iran (178).

Kopirati
Drag cursor here to close