Zauvijek

Svjetski dan statistike - od prvih dana života dio smo statistike

''Podaci o svakome od nas stvaraju širu sliku, daju kontekst nekoj priči, ostaju zauvijek zabilježeni kao svjedok nekog vremena.''
Sci-Tech / Znanost | 20. 10. 2020. u 16:27 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od prvih dana života dio smo statistike - podsjeća u povodu Svjetskog dana statistike, koji se obilježava u utorak, Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj, koji ove godine planira provesti 276 statističkih istraživanja i projekata, a u prvih je devet mjeseci zabilježio više od pola milijuna posjeta svojoj internetskoj stranici.

"Vjerojatno toga nismo svjesni, no od prvih dana života dio smo statistike. Rođenje, polazak u vrtić, osnovnu školu, stjecanje diplome, sklapanje braka, zaposlenje, umirovljenje - sve su to važne etape života koje bilježi statistika. Iako će se neki zapitati zašto su naša osobna iskustva dio nekog skupa podataka, upravo je u tome bit. Svaka jedinka dio je većeg sustava, neke zajednice ili nacije. Podaci o svakome od nas stvaraju širu sliku, daju kontekst nekoj priči, ostaju zauvijek zabilježeni kao svjedok nekog vremena. Tako je službena statistika u Hrvatskoj već dugih 145 godina svjedok gospodarskih i demografskih kretanja", ističu iz DZS-a u priopćenju.

Svjetski i Europski dan statistike - 20. listopada

No, podsjećaju da se podaci o stanovništvu, ekonomskim i sociokulturnim pokazateljima prikupljaju zemlje diljem svijeta, oni se međusobno razmjenjuju i uspoređuju, a na svjetskoj razini objedinjuju ih Ujedinjeni narodi (Statistička komisija UN-a), koja svakih pet godina obilježava Svjetski dan statistike.

Prvi je održan 2010., a ovogodišnji, koji se jednako kao i Europski dan statistike obilježava 20. listopada, provodi se pod sloganom "Povezujemo svijet podacima kojima možemo vjerovati".

"Svjedoci smo toga da je važnost praćenja statistike i povezanosti svijeta putem podataka upravo sada možda veća nego ikada. Ova godina pokazala je da su aktualni podaci putokaz i temelj za mnoge odluke i djela", ističu iz DZS-a.

DZS će ove godine provesti 276 statističkih istraživanja i projekata

Podsjećaju i da je tijekom 145 godina službene statistike prikupljeno, obrađeno i korisnicima na raspolaganje stavljeno pregršt različitih podataka. "One ranijih datuma čuva knjižnica Državnog zavoda za statistiku, ujedno jedna od najstarijih specijalnih knjižnica u Hrvatskoj, koja je dom oko 30 tisuća knjiga i publikacija. Izvor je mnogih korisnih statističkih podataka koji oslikavaju vrijeme u kojem su nastali. Zanimljivo, najstariji primjerci u ovom moru brojeva sežu još u 19. stoljeće, a iz istog razdoblja dolazi najstariji sačuvani Popis stanovništva, onaj iz 1857.", navodi se u priopćenju.

Iako postoji manji dio koji se i danas tiska i arhivira, DZS, kao glavni nositelj službene statistike u Hrvatskoj, većinu podataka objavljuje na svojim internetskim stranicama, koje su u prvih devet mjeseci 2020. zabilježile više od pola milijuna posjeta (539.789 posjeta). I nizom drugih podataka statističari oslikavaju svoju djelatnost.

Popis stanovništva 2021., prvi put moguće i samopopisivanje

Statističari napominju kako je zasigurno najpoznatije istraživanje koje se provodi svakih deset godina - popis stanovništva, najopsežnije istraživanju kojim se prikupljaju različiti podaci o stanovništvu, kućanstvima i stanovima, a temelj je za brojne odluke i planiranja u desetogodišnjem razdoblju. "Tako će biti i u nadolazećoj 2021., kada će se stanovnici Hrvatske prvi put moći samopopisati", najavljuju iz DZS-a.

Podsjećaju i na još jedan značajan popis koji je završio prije nekoliko dana - popis poljoprivrede 2020., u kojem je popisano više od 174 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te su prikupljeni podaci od približno četiri tisuće poslovnih subjekata, čime će se utvrditi pravo stanje hrvatske poljoprivrede.

Uz niz različitih projekta koje provode, iz DZS-a kažu da se posebno ponose onima koji su usmjereni prema najmlađim korisnicima - statističko natjecanje i statističko-edukacijski portal Stedy, kojima je cilj doprinijeti povećanju statističke pismenosti korisnika još od adolescentske dobi.

Naglašavaju i kako je upravo orijentiranost prema korisniku dio vizije DZS-a, uz podatak kako su u prvih devet mjeseci ove godine njihove korisnike najviše zanimali podaci iz statističkih područja - stanovništva, tržišta rada i robne razmjene.

DZS je od 2015. aktivan i na društvenim mrežama. Gotovo svakodnevnim objavljivanjem zanimljivih infografika i videomaterijala te komunikacijom prilagođenoj ciljnoj publici, u pet godina DZS je stvorio "pravu malu virtualnu zajednicu koja ima više od 14 tisuća pratitelja na Facebooku, gotovo dvije tisuće na Instagramu te oko 5,7 tisuća pratitelja na Twitteru, na kojem vode profil na hrvatskome i engleskom jeziku".

Usmjerenost na krajnje korisnike statističkih podataka i dalje će biti prioritet u našem radu, poručuju iz DZS-a, podsjećajući da bi bez pomoći njihovih izvještajnih jedinica prikupljanje podataka bilo gotovo nezamislivo, a uvijek su dobrodošli i komentari korisnika.

"Zato ovim putem zahvaljujemo na svakoj pohvali, ali i kritici koje nas potiču da budemo bolji, gradimo povjerenje i povezujemo svijet podacima", ističu iz DZS-a, koji svoje službene statistike dostavlja i Eurostatu i UN-u.

Kopirati
Drag cursor here to close