Video je fascinantan

Stvaranje novog vulkanskog otoka pomaže NASA-i u istraživanju života na Marsu

Znanstvenici su očekivali da će otok nestati u šest mjeseci, no sada misle da će opstati između 6 i 30 godina
Sci-Tech / Znanost | 13. 12. 2017. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka svemirska agencija NASA istražuje gotovo novorođeni otok, što bi im moglo pomoći u istraživanju života na Marsu. Otok neslužbenog naziva Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, nastao je 2015. godine erupcijom podvodnog vulkana u Tihom oceanu. Otok je smješten tridesetak kilometara jugoistočno od Fonuafoʻou, otoka koji pripada arhipelagu kraljevine Tonga.

Video: The Birth of a New Island

Erupcija je poslala paru, pepeo i kamen devet kilometara u vis, a kada se taj materijal konačno počeo taložiti, stvoren je novi otok vidljiv iz svemira. NASA-ini znanstvenici očekivali su da će otok opstati samo par mjeseci, odnosno da će ga morski valovi kompletno uništiti. Međutim, nove studije ukazuju na to da bi otok mogao opstati 6 do 30 godina. Novi otok u blizini Tonge je i prvi novonastali otok u satelitskom dobu, a zadnji vulkanski otok Surtsey nastao je prije 53 godine, piše Telegram.hr.

Produženi životni vijek otoka omogućio je znanstvenicima podrobnije istraživanje, kroz koje se nadaju da će pronaći indicije o životu na Marsu i drugim dijelovima našeg solarnog sustava. “Sve što naučimo o tome što vidimo na Marsu bazira se na iskustvu interpretacija prirodnih fenomena koji se događaju na Zemlji”, objasnio je James Garvin, znanstvenik NASA-inog Goddard Space Flight Centera.

Video: A New Time-lapse of an Island Forming in Tonga

Gavin je također objasnio da se slične karakteristike otoka nalaze i na Marsu, te da su lokacije s tim karakteristikama glavna mjesta za istraživanje postojanja života na Marsu.

''Mislimo da su se na Marsu događale slične erupcije, u doba kada se na planetu nalazila i tekuća voda. Možda ćemo moći iskoristiti ovaj novi otok i njegovu evoluciju, kako bi saznali da li se na Marsu nekad nalazio ocean'', rekao je Garvin.

Kopirati
Drag cursor here to close