Novi tip zaštite

Stručnjaci rade na maski koja se mijenja tek nakon 100 nošenja

"Cilj nam je tijekom svibnja tjedno proizvoditi milijun maski, što je ekvivalent brojci od 500 milijuna jednokratnih maski", kazali su voditelji projekta.
Sci-Tech / Znanost | 08. 04. 2020. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski industrijalci i znanstvenici najavili su početak proizvodnje novoga tipa zaštitne maske, otporniju od svih dosadašnjih, koja će se moći upotrijebiti stotinu puta bez zamjene.

Maska će se, kako je izvijestio France Info, na tržištu ponuditi po maloprodajnoj cijeni od oko 30 eura.

Među četrdesetak znanstvenika i stručnjaka koji su surađivali na ovom projektu bili su i zaposlenici poznate tvrtke Michelin iz Clermont-Ferranda, kao i Centra za atomsku energiju i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu tvrtku pod nazivom VOC-Cov (Volonté d'Organiser Contre le Covid-19).

Stručnjaci su na zamisao došli prije tri tjedna, kazao je glasnogovornik CEA-e Pierre-Emmanuel Frot, dodavši da je ta tvrtka za proces istraživanja i testiranja na raspolaganje stavila sve svoje resurse, dok će se stručnjaci iz Michelina angažirati na dizajniranju prototipa.

Probna serija od 5000 maski već je u proizvodnji, a prve bi se maske na tržištu trebale pojaviti idući tjedan, kazali su iz lyonske tvrtke Ouvry, specijalizirane za izradu osobne zaštitne opreme, kojoj je povjerena proizvodnja.

"Cilj nam je tijekom svibnja tjedno proizvoditi milijun maski, što je ekvivalent brojci od 500 milijuna jednokratnih maski", kazali su voditelji projekta.

Michelin je već rezervirao 130.000 maski, od čega će ih dio biti doniran regionalnim zdravstvenim agencijama, prenosi Hina.

Nova maska pod nazivom "OCOV®" naručiteljima će se isporučiti s pet perivih filtera koji će korisniku omogućiti stotinu korištenja.

Pošto se svi filteri iskoriste masku neće trebati odbaciti, već će se moći i dalje koristiti uz kupnju novih filtera.

Kopirati
Drag cursor here to close