Nešto je gadno podivljalo

Sjeverni magnetski pol Zemlje sve brže juri prema Rusiji

Samo u 21. stoljeću prevalio je skoro onoliko koliko i cijelom 20., nešto je gadno podivljalo u jezgri našeg planeta
Sci-Tech / Znanost | 06. 02. 2019. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da sjeverni magnetski pol Zemlje nije fiksiran u mjestu i da se pomiče, čovječanstvu je poznato već nekih 400 godina. Posljednjih godina, međutim, sjeverni magnetski pol počeo je tako ubrzano "putovati" da su znanstvenici 2015. godine morali obnoviti, doslovno apdejtati svjetski magnetski model (WMM)planeta, i to s planom da već za pet godina učine to isto, pretpostavljajući da se magnetski pol neće naglo zaustaviti.

Već početkom 2018. postalo je jasno da će znanstvenici morati napraviti novi WMM puno prije vremena, umjesto 2020., već ove godine i to su sada i učinili.

 "Deklinacija se promijenila oko 2,5° u posljednje 22 godine", objavio je američki NCEI na svojim stranicama.

To znači da se sjeverni magnetski pol Zemlje danas nalazi oko 500 kilometara dalje od Sjevernog pola u smjeru Beringovog prolaza, a još od 1904. godine sjeverni magnetski pol putuje od Sjeverne Amerike, odnosno od obala kanadskog otoka Ellesmerea prema Rusiji.

Foto: NASA / Ilustracija

Tijekom 20. stoljeća prevalio je čak 1100 kilometara, s tim što je od 1970. godine, kada se pomicao za po 9 kilometara godišnje u prosjeku, do našeg doba u 21. stoljeću ubrzao na čak između 55 i 60 kilometara godišnje.

Prilagođavanje novom položaju ove magnetske točke Zemlje nije niti najmanje bezazleno pitanje. O tome ovise pouzdane računalne aplikacije za navigaciju, GPS usluge, posljedično svaki korisnik pametnih telefona, razne elektroničke kompanije, da se ne govori o zračnom prometu, raznim tehnološkim istraživanjima, vojnim organizacijama... puni popis bi obuhvatio skoro svaki aspekt života skoro cijelog čovječanstva.

Konkretno, ako je do ponedjeljka, kada je objavljena korekcija, kompletna tehnologija čovječanstva imala zabilježeno da se sjeverni magnetski pol nalazi tamo gdje je utvrđeno da se nalazio 2015., to je značilo da je sva ta tehnologija računala s pogreškom od nešto manje od 200 kilometara.

World Data Center for Geomagnetism/Kyoto Univ   / Klikom na fotografiju prikazat će se u punoj veličini

Za magnetsko polje Zemlje, iako to nije utvrđeno kao sasvim sigurno, posljedica je kretanja u vanjskom dijelu Zemljine jezgre, veličine Mjeseca i sastavljene od rastaljenog željeza i nikla.

Sjeverni magnetski pol pomicao se oduvijek, jer uvijek je i bilo nekog kretanja u rastaljenoj metalnoj jezgri. No, to što se sjeverni magnetski pol sada ovako ubrzano kreće, praktično "juri" preko Arktičkog oceana, znači da je taj određeni proces u metalnoj jezgri sasvim pomahnitao. Nije riječ o senzacionalističkoj novinarskoj ilustraciji, kanadski znanstvenici 2007. godine su ostali šokirani kad su shvatili da je sjeverni magnetski pol u samo 12 sati, praktično u jednom trenutku, prevalio čak 85 kilometara.

Isto kao što putuje sjeverni, tako putuje i južni magnetski pol Zemlje, samo već godinama neusporedivo sporije od onog prvog. Riječ je o između 10 i 15 kilometara godišnje prema sjeverozapadu, te se danas nalazi udaljen oko 2860 kilometara udaljen od Južnog pola, onog geografskog, zapravo u moru. I nitko nema blagog pojma što možemo očekivati da će se događati u budućnosti.

Danas je poznato da je samo u ovom stoljeću sjeverni magnetski pol prevalio skoro isto onoliko koliko i u cijelom 20. stoljeću ili oko dva i pol puta koliko je prevalio od 1632. do 1730. kada se vrzmao po sjeveru Kanade prema jugu, da bi potom zakrenuo prema jugoistoku. U drugoj polovici 19. stoljeća jedva da se nešto malo kretao, uglavnom se kolebajući u smjeru geografskog sjevera.

Kopirati
Drag cursor here to close