Izgradnja HE

Simpozijem će biti obilježeno 50. obljetnica potapanja Rame

Za ovaj Simpozij pripremljena su 24 znanstvena rada koja će biti objavljena u Zborniku radova
Sci-Tech / Znanost | 08. 11. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Rama prije potopa

Ove godine navršava se 50. godina od izgradnje HE Rama. U prigodi obilježavanja 50.-te obljetnice prisilnoga raseljavanja iz Rame, Općina Prozor-Rama organizira znanstveno-stručni skup pod naslovom Rama i Ramljaci: Od prisilnoga raseljavanja do nove integracije sa starim krajem, koji će se održati u Prozoru 7. prosinca.

Općina Prozor-Rama želi obilježiti jednu od većih tragedija koja je nakon četničkoga pokolja u Drugome svjetskome ratu pogodila kako Donju Ramu akumulacijom Jablaničkoga jezera pedesetih godina tako i Gornju Ramu akumulacijom Ramskoga jezera šezdesetih godina prošloga stoljeća obilježiti spomenute obljetnice prisilnoga raseljavanja Ramljaka iz Rame, priopćeno je iz Općine.

Riječ je, navode, o znanstveno-stručnome skupu kao jednom od najznačajnijih izvorišta činjenica i spoznaja o vremenu kada su Ramljaci morali napuštati svoje domove i prisilno se seliti u druge, nove i tuđe krajeve, kako one u Bosni i Hercegovini tako i one u Republici Hrvatskoj.

''S obzirom da svi mi Ramljaci želimo pronaći i upoznati mnogo toga što je u prošlim vremenima zadesilo naš kraj, ali ne da bismo jadikovali nad nesretnim događajima koji su se dogodili, nego da bismo baveći se njima rasvijetlili načine kako pronaći modele življenja u 21. stoljeću i kako na području naše općine ostvariti gospodarski rast i demografsku obnovu'', navode u priopćenju. 

Za ovaj Simpozij pripremljena su 24 znanstvena rada koja će biti objavljena u Zborniku radova te će tom prigodom  uz izlaganje autora radova biti predstavljen i ovaj Zbornik, priopćeno je iz Općine Prozor Rama.

Kopirati
Drag cursor here to close