Ron Haviv govorio o najdokumentiranijem ratu u povijesti
U Sarajevu održana jedanaesta POINT konferencija

Ron Haviv govorio o najdokumentiranijem ratu u povijesti

Sci-Tech / Znanost | 17. 06. 2023. u 06:59 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je 15. i 16. lipnja održana jedanaesta POINT konferencija (politička odgovornost i nove tehnologije), koja je i ove godine okupila više od 200 sudionika i govornika iz regije i svijeta. U organizaciji ovogodišnjeg POINT-a, pored UG “Zašto ne”, sudjeluje i poljska organizacija Mixer.

POINT 1011 otvoren je panel-diskusijom o dezinformacijskim kampanjama u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Svoja iskustva i nalaze istraživanja dezinformacijskih narativa predstavili/e su gosti i gošće iz Ukrajine, Gruzije i sa Zapadnog Balkana.

Foto: PR / U Sarajevu održana jedanaesta POINT konferencija

Panel je organiziran u sklopu projekta “Western Balkans Anti Disinformation Hub: Razotkrivanje malicioznih utjecaja kroz watchdog novinarstvo”, a njegovo održavanje podržalo je Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

Jedan od sudionika prvog dana konferencije bio je i ugledni ratni fotograf Ron Haviv, koji je govorio o najdokumentiranijem ratu u povijesti – onom u Ukrajini – i kako se svijet promijenio u odnosu na period rata u BiH.

Drugi dan konferencije započeo je predstavljanjem regionalnih inicijativa i projekata. U okviru dvosatne sesije, sudionici konferencije imali su priliku saznati više o političkoj odgovornosti, izbornim procesima, borbi protiv korupcije i znanstvenom novinarstvu u BiH i regiji.

Foto: PR / U Sarajevu održana jedanaesta POINT konferencija

Jedna od tema POINT-a bila je i vještačka inteligencija i njen utjecaj na sve sfere društvenog života. O ubrzanom razvoju ove tehnologije i mogućim posljedicama za društvo, između ostalih, govorili su Nancy Yu iz Huridocsa, Nasir Muftić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Eeva Moore, predstavnica Mozilla Foundation, Kris Shrishak iz Irskog vijeća za građanske slobode, kao i Antonella Napolitano, savjetnica za tehničku politiku.

Nakon službenog dijela konferencije, 17. lipnja održat će se nekoliko zanimljivih radionica. Polaznici/e će naučiti kako strateški odgovoriti na maligni utjecaj koji dolazi iz Rusije i Kine, kako pričati priče iz podataka te kako doći do baza podataka. Organizacija Mixer održava i cjelodnevnu radionicu koju je podržao Google News Lab. U okviru nje bit će održan trening za korištenje niza alata za pretraživanje unutar slika te alata koji štede vrijeme i olakšavaju kreiranje sadržaja.

Ovogodišnji POINT organiziran je u partnerstvu s mrežama ACTION SEE, SEE Check i Western Balkans Antidisinformation Hub, a podršku održavanju dali su Europska unija, National Endowment for Democracy (NED), Balkan Trust for Democracy (BTD), DT institut, Kraljevina Nizozemska i Fondacija otvoreno društvo (OSF).

Kompletna konferencija prenošena je uživo putem službene Facebook stranice i službenog YouTube kanala Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, gdje se mogu pronaći svi paneli posljednje konferencije, kao i kompletne konferencije koje su održavane ranijih godina.   

Kopirati
Drag cursor here to close