Preko mobitela do doktora

Razvijen elektronski sustav za trenutnu detekciju srčanih problema

Sci-Tech / Znanost | 19. 10. 2011. u 08:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarsko Tehnološko sveučilište EPFL objavio je u utorak da je razvilo elektronski sustav za trenutno otkrivanje srčanih problema i prenošenje tih podataka preko mobilnog telefona do medicinskog osoblja.

Dio ovog sustava čine minijaturni detektori za praćenje srčanog ritma u realnom vremenu, koje bi pacijent trebao nositi na sebi, prenosi AFP.

U slučaju bilo kakvih anomalija, različite informacije bi pristigle na mobilni telefon pacijenta, a onda kao sms poruke ili mailovi bile proslijeđene medicinskom timu, koji bi poduzeo adekvatne mjere.

Po riječima Davida Atience, sa gore spomenutog sveučilišta, sustav osigurava vrlo precizne i pouzdane podatke i opremljen je veoma efikasnim zvučnim filterom i baterijama koje mogu trajati tri do četiri tjedna. Ovaj sustav također osigurava automatsku analizu podataka i njihovo prenošenje liječniku

Kardiovaskularne bolesti su najveći ubojica na svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) oko trećine smrtnih slučajeva u svijetu se može pripisati tim oboljenjima, uključujući i 70.000 do 100.000 slučajeva iznenadne smrti godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close