Europski Galileo

Ratovi zvijezdica: EU izbacuje Englesku iz zajedničkog svemirskog projekta

Britanski ministar financija Philip Hammond izjavio je u petak u Bruxellesu prije sastanka ministara financija EU kako UK ne može prihvatiti odluku Unije po kojoj bi Britanija bila isključena iz proizvodnje dijelova za satelite i pristupa zaštićenim
Sci-Tech / Znanost | 28. 05. 2018. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeno Kraljevstvo možda će morati graditi vlastitu mrežu navigacijskih satelita, ako se ostvare prijetnje iz Bruxellesa da će EU izbaciti Britaniju iz projekta Galileo, vrijednog 10 milijardi eura, javlja The Guardian.

Britanski ministar financija Philip Hammond izjavio je u petak u Bruxellesu prije sastanka ministara financija EU kako UK ne može prihvatiti odluku Unije po kojoj bi Britanija bila isključena iz proizvodnje dijelova za satelite i pristupa zaštićenim dijelovima projekta.

''Potreban nam je pristup sustavu satelita poput ovog, kazao je Hammond. - Plan je oduvijek bio raditi na projektu Galileo kao jedni od osnivača, doprinositi financijski i tehnološki. Ako će to biti nemoguće, Britanija će morati to učiniti sama, moguće s drugim partnerima izvan Europe i SAD-a, izgraditi treći konkurentski sustav. Zbog strateških razloga nacionalne sigurnosti treba nam pristup takvom sustavu, i pobrinut ćemo se da ga i dobijemo.

Europski Galileo zamišljen je kao sustav konkurentan američkom GPS-u, ruskom GLONASS-u i kineskom BeiDou. Do kraja 2020. EU bi trebala imati 30 satelita u orbiti oko Zemlje, koji bi trebali pružati znatno veću preciznost lokacije nego što ju danas pruža sustav GPS, koji se koristi u većini mobilnih i navigacijskih uređaja.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, kao dio EU potpisala sporazum o uspostavi Galileo mreže satelita prema kojoj zemljama izvan EU neće dati pristup zaštićenim dijelovima programa, zaduženim za sigurnost sustava. S izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, Bruxelles podrazumijeva i ukidanje pristupa Galileu.

Britanska vlada nadala se novom sporazumu po kojem bi Galileo postao partnerstvo EU i Ujedinjenog Kraljevstva, no iako je Europska komisija otvorena za pregovore, navodno smatra kako se radi o prevelikom ustupku. Nadalje, ako se ne postigne nikakav dogovor o zajedničkom korištenju Galileo sustava, Unija neće Londonu vratiti sredstva koji su Englezi do sad već uložili.

Najveći problem s nastavkom partnerstva je što UK traži pristup svim sigurnosnim podacima, te nastavak proizvodnje sigurnosnih modula. Prema takvom dogovoru, Engleska bi imala mogućnosti samostalno isključiti navigacijski signal za ostatak EU, prenosi Jutarnji list.

Kopirati
Drag cursor here to close