Dobre vijesti

Prvi Amerikanci mogli bi primiti cjepivo protiv Covida-19 već u prosincu

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin partner BioNTech predali su u petak zahtjev za hitno odobrenje cjepiva protiv Covida-19 u SAD-u nakon što su podaci naprednog ispitivanja pokazali da cjepivo štititi 94 posto starijih od 65 godina.
Sci-Tech / Znanost | 22. 11. 2020. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prvi Amerikanci mogli bi primiti cjepivo protiv Covida-19 već 11. prosinca", potvrdio je voditelj američkog Programa za cjepivo protiv koronavirusa, a ova objava dolazi usred povećanog broja slučajeva oboljelih od tog virusa širom Sjedinjenih Američkih Država.

Doktor Moncef Slaoui potvrdio je za CNN da je plan isporučiti cjepiva do mjesta za imunizaciju u roku od 24 sata od kada se odobri cjepivo.

Prema podacima prikupljenim s Univerziteta Johns Hopkins, SAD su zabilježile više od 12 milijuna slučajeva zaraze i 255.000 smrtnih slučajeva. To su najveće brojke o podacima oboljelih i preminulih od posljedica Covida-19 bilo gdje na svijetu.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer i njezin partner BioNTech predali su u petak zahtjev za hitno odobrenje cjepiva protiv Covida-19 u SAD-u nakon što su podaci naprednog ispitivanja pokazali da cjepivo štititi 94 posto starijih od 65 godina.

Očekuje se da će se Savjetodavni odbor pri Odjelu za hranu i lijekove (FDA) sastati 10. decembra, a doktor Slaoui kazao je za CNN da bi se cjepivo mogla već početi koristiti "drugi dan nakon odobrenja, 11. ili 12. prosinca".

Također je izjavio kako se nada da bi kolektivni imunitet mogao biti postignut do svibnja.

"Uz razinu učinkovitosti od 95 posto, cijepljenje 70 posto stanovništva bi omogućilo pravi kolektivni imunitet. To bi se moglo dogoditi u svibnju."

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) SAD-a upozorio je da broj oboljelih od koronavirusa "brzo raste" širom zemlje. Dnevni broj preminulih dosegao je najvišu razinu od svibnja.

Nekoliko država uvelo je nove mjere i ograničenja kako bi se pokušalo boriti protiv porasta broja oboljelih, a u Teksasu je Nacionalna garda raspoređena u gradu El Paso kako bi pomogla u operacijama u mrtvačnici nakon registriranog velikog broja preminulih.

Kalifornija je uvela policijski sat, pokušavajući suzbiti širenje virusa. Prošle sedmice ta američka savezna država izvijestila je o ukupno milijun slučajeva, što je druga država koja je to učinila nakon Teksasa.

Policijski sat, od 22 do pet sati ujutro trajat će do 21. prosinca, s mogućnošću produženja ako to bude potrebno, saopćile su vlasti.

Ostala mjesta, uključujući New York, također prakticiraju policijski sat. Barovi, restorani i teretane smiju ostati otvoreni do 22 sata, ali škole su zatvorene.

CDC je pozvao Amerikance da izbjegavaju putovati za praznik Dana zahvalnosti 26. studenoga kako bi spriječili povećani prijenos zaraze.

Dan zahvalnosti obično je najprometniji tjedan putovanja u SAD-u. Prošle je godine oko 26 milijuna ljudi putovalo zrakoplovima u tjednu oko praznika.

Predsjednik Donald Trump i novoizabrani predsjednik Joe Biden rekli su kako su protiv nametanja nacionalne blokade i favoriziraju dopuštanje državama da donesu svoja pravila, piše danas BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close