O čemu se radi?

Pronađeni čudni otisci koji nalikuju ptičjim, a nastali su prije pojave ptica

Stručnjaci za te otiske znaju već mnogo godina, no tek su sada znanstvenici sa Sveučilišta Cape Town u Južnoafričkoj Republici napravili opsežniju analizu fosila.
Sci-Tech / Znanost | 11. 12. 2023. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su detaljnije proučili fosile otisaka koji nalikuju ptičjim, a koji su stari oko 210 milijuna godina. Ovi su otisci stopala neka vrsta misterija. Naime, nastali su 60 milijuna godina prije pojave najranijih predaka ptica. Stručnjaci za te otiske znaju već mnogo godina, no tek su sada znanstvenici sa Sveučilišta Cape Town u Južnoafričkoj Republici napravili opsežniju analizu fosila, prikupljenih s četiri odvojena mjesta u regiji.

Posebno su se koncentrirali na otiske s lokacije Maphutseng i uspjeli identificirati dvije odvojene vrste (ili morfotipa) otisaka koji spadaju u kategoriju Trisauropodiscus; kako su nazvali fosile otisaka stopala s tri prsta koji nalikuju ptičjim. "Ustanovili smo da postoje dva različita morfotipa Trisauropodiscusa, od kojih jedan nalikuje ptičjim otiscima", naveli su geolozi Miengah Abrahams i Emese Bordy u istraživanju.

Dvije vrste otisaka

Prvi morfotip ima veća, duža stopala, s prstima koji su bliže jedan drugome. Ovi otisci se ne razlikuju od druge kategorije fosilnih otisaka stopala (Anomoepus) koje je, kako smatraju znanstvenici, ostavila jedna vrsta dinosaura, piše Science Alert.

Foto: Abrahams et al., PLOS ONE / Pronađeni otisci

Što se tiče drugog tipa, ti su otisci bili otprilike upola manji te su više išli u širinu. Također su imali tanje prste. Ovaj morfotip predstavlja veći misterij, ali je, s druge strane, bliži modernim pticama.

Dinosauri su možda počeli manifestirati neke osobine ptica mnogo ranije nego što se mislilo

Znanstvenici smatraju da su otiske stopala koji spadaju u drugu kategoriju morfotipa iza sebe ostavili najraniji preci ptica. Drugim riječima, dinosauri su možda počeli manifestirati neke osobine ptica mnogo ranije nego što sugeriraju fosilni zapisi.

Foto: Abrahams et al., PLOS ONE / Pronađeni otisci

Još uvijek nije poznato koja je točno životinja ostavila ove tragove. Stručnjaci pretpostavljaju da bi se moglo raditi o nekoj vrsti archosaura s tri prsta, koji spada u evolucijsku granu iz koje su nastali krokodili i ptice.

Istraživanje naziva The oldest fossil bird-like footprints from the upper Triassic of southern Africa objavljeno je u časopisu PLOS ONE.

Kopirati
Drag cursor here to close