Kopajući po svinjskom izmetu

Pronađen virus koji se protivi evoluciji

Znantvenici u Japanu otkrili su posve novi tip virusa koji bi mogao redefinirati dosadašnje razumijevanje i način na koji se razmnožavaju i šire, a do otkrića su došli prebirući po uzorcima svinjskih fekalija.
Sci-Tech / Znanost | 23. 10. 2019. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virusi su u svojoj biti čestice koje u sebi imaju genetski materijal (DNK i RNK) s proteinskim štitom koji može inficirati druge stanice prije razmnožavanja. Za razliku od drugih organizama koji potpadaju pod definiciju živih bića, virusi nemaju stanice.

Znantvenici sa Sveučilišta poljoprivrede i tehnologije u Tokiju su tijekom analiziranja uzoraka iz svinjskih fekalija posve slučajno otkrili virus čije se postojanje protivi ne samo svemu što dosad znamo o virusima, nego i samoj evoluciji.

Virus koji smo pronašli nema strukturalnih proteina. To znači da on ne može napraviti viralnu česticu, pojasnio je virolog Tetsuya Mizutani, opsiujući navedeni virus čiji soj pripada enterovirusu G (EV-G), piše Russia Today.

Ta "neispravna varijanta" virusa kojeg su japanski virusolozi otkrili, u sebi nema čak niti ograničeni spremnik proteina kojeg imaju drugi virusi, već umjesto toga u svojoj strukturi ima samo "sporedne gene". To znači da taj virus ne može tijelo domaćina napasti sam od sebe, što posljedično dovodi i do ključnog pitanja - kako taj virus zapravo preživljava?

Japanski znanstvenici sugeriraju da taj virus i njegove moguće druge varijante u prirodi, možda iskorištavaju druge viruse za najteži dio posla, odnosno transport u tijelo domaćina i zarazu stanica.

Možda gledamo posve nov sustav viralne evolucije, istče Mizutani.

Bit će potrebno još puno istraživanja u tom smislu, no to bi moglo otvoriti posve nove smijerove u borbi čovječanstva protiv jedne od svojih najvećih bioloških prijetnji, prenio je Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close