Charles Darwin

Prije 140 godina preminuo čovjek koji je objasnio evoluciju

Darwin je već oko svoje 35. godine postao priznati znanstvenik i član Royal Society. Kapitalno djelo o postanku vrsta Darwin je pripremao pune 22 godine.
Sci-Tech / Znanost | 19. 04. 2022. u 01:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: CAMBRIDGE UNIVERSITY LIBRARY / Charles Robert Darwin (Shrewsbury, Shopshire, Engleska, 12. veljače 1809. – Downe, Kent, Engleska, 19. travnja 1882.)

Znameniti engleski prirodoslovac Charles Darwin preminuo je na današnji dan prije 140 godina, 19. travnja 1882. u Downu, Kent.

Darwin je autor prve moderne teorije o evoluciji živih bića pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodnog odabira. Ta teorija je po njemu dobila i naziv darvinizam.

Darwin je rođen 12. veljače 1809. godine u Shrewsburyju kao peto dijete dobrostojeće engleske obitelji, otac mu je bio uspješni i imućni liječnik Robert Waring Darwin.

Charlesov pradjed s očeve strane bio je u 18. stoljeću dobro znani psiholog i učenjak Erasmus Darwin. Njegov je djed, Erasmus Darwin, također liječnik, stekao svjetski ugled svojim poetičnim opisima prirodnog svijeta.

Prvi je Erasmus Darwin progovorio o evoluciji u epu u stihovima Zoonomija ili zakoni organskog života.

Charlesova je majka bila kći Josie Wedgewooda, osnivača danas poznate tvornice porculana, aktivna sudionika intelektualnog života onog doba koji ga je povezao ne samo s Erasmusom Darwinom nego i s Josephom Priestleyem, tadašnjim slavnim kemičarom.

Charles Darwin najprije je studirao medicinu, zatim teologiju. Pod utjecajem poznatoga botaničara Johna Stevensa Henslowa i geologa Adama Sedgwicka počeo se baviti prirodnim znanostima.

Posebice je bio pod utjecajem aktualizma Charlesa Lyella.

Godine 1831–36. putuje brodom Beagle uz obalu Južne Amerike i na neke otoke u Tihom oceanu; proučava geološke formacije, floru, faunu, skuplja primjerke za prirodoslovne zbirke. Zapazivši važne činjenice u geografskoj raširenosti živih bića na tom kontinentu, te stanovita obilježja u odnosu živućih vrsta prema onima koje su izumrle u davnim geološkim razdobljima, došao je do zaključka o promjenljivosti vrsta i postupnom razvoju organizama tijekom geološke prošlosti Zemlje.

Godine 1839. objavio je dnevnik svojega putovanja, a potom nekoliko radova o geologiji Južne Amerike i nekih otoka u Tihom oceanu. Njegova teorija o postanku koraljnih grebena (1842) i vulkanskih otoka (1844), uz neke manje nadopune, vrijedi i danas.

Tako je Darwin već oko svoje 35. godine postao priznati znanstvenik i član Royal Society. Kapitalno djelo o postanku vrsta Darwin je pripremao pune 22 godine.

Video: Charles Darwin umro 19. travnja 1882. - TV kalendar

Prvi nacrt svoje teorije izradio je 1842., 1858. objavio je svoje postavke kao dodatak knjizi A. R. Wallacea, a 1859. objavio je glavno djelo O podrijetlu vrsta posredstvom prirodne selekcije (On the Origin of Species by Means of Natural Selection).

Knjiga je izazvala revoluciju u biologiji i pobudila žestoke napade crkvenih krugova. Oni su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka i stavlja čovjeka na istu razinu sa životinjama.

Poslije je objavio djela: Promjena životinja i biljaka u domestikaciji (The Variation of Animals and Plants Under Domestication, 1868), Podrijetlo čovjeka i selekcija u odnosu na spol (The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex, 1871), Izražavanje čuvstava u čovjeka i životinja (The Expression of the Emotions in Man and Animals, 1872) i dr.

Darwin je dokazao organsku evoluciju, protumačio je povijest postanka živih bića iz jednostavnih oblika života i tako otvorio put istraživanju i upoznavanju povijesti njihova razvoja.

Video: Theory of Evolution: How did Darwin come up with it? - BBC News

Opširnije o DARWINU.

Kopirati
Drag cursor here to close