Mostar

Potpisani ugovori za financiranje projekata u oblasti znanosti u FBIH

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i predstavnici osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH.
Sci-Tech / Znanost | 28. 05. 2018. u 15:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovori o financiranju i sufinanciranju programa i projekata u oblasti znanosti u 2018. godini u Federaciji BiH potpisani su u ponedjeljak u zgradi federalnih institucija u Mostaru.

Ugovore su potpisali federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i predstavnici osam javnih visokoškolskih i naučnih ustanova u Federaciji BiH.

Za ove je namjene Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u proračunu za 2018. godinu izdvojilo je 1,28 milijuna maraka.

Ugovori su potpisani sa svih šest javnih sveučilišta u FBiH - Univerzitet u Sarajevu (480.000 maraka) Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar (128.000 maraka), Sveučilište u Mostaru (176.000), Univerzitet u Bihaću (112.000 maraka), Univerzitet u Zenici (144.000 maraka) i Univerzitet u Tuzli (208.000 maraka) te Franjevačka teologija Sarajevo (16.000 maraka) i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (16.000 maraka).

''Riječ je o namjenskim sredstvima i ugovorima je jasno precizirano gdje se ta sredstva mogu trošiti i svi predstavnici javnih visokoškolskih ustanova u FBiH moraju pravdati ta sredstva'', naglasila je ministrica Dilberović.

Po njezinim riječima, ugovorima su, između ostalog, obuhvaćeni programi podrške znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju, izdavanje znanostvene literature i referentnih časopisa, međuinstitucionalna znanstveno-tehnološka suradnja međunarodnog karaktera, organizacija domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova i istraživanja od značaja za Federaciju BiH te sufinanciranje istraživačkog rada i studijskih boravaka.

Također, potpisani ugovori odnose se i na projekte i programe opremanja znanstvenih i visokoškolskih ustanova kada je u pitanju uređenje prostora te nabavka prioritetne opreme za znanstveno-istraživački i istraživačko-razvojni rad.

''Sredstva nisu dodjeljivana subjektivno, nego na osnovu parametara koje su dostavile sve visokoškolske javne institucije u Federaciji BiH'', istaknula je Dilberović.

Ministrica je dodala da joj je žao što na potpisivanju nisu nazočni rektori jer, kako je kazala, smatra da je ovo prilika da se prodiskutira o pitanjima buduće suradnja, podrške u sufinanciranju visokog obrazovanja, kao i reformama obrazovanja u Federaciji BiH.

Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru Vesna Kazazić zahvalila je Federalnom ministarstvu obrazovanja na uspješnoj suradnji koju ima sa svim sveučilištima u FBiH, ali i sa svim fakultetima, kazavši kako je to ministarstvo do sada uvijek ulagalo napore da osigura sredstva u granicama svojih mogućnosti.

''Današnji sporazum je posebno značajan jer, na jednoj strani, može pomoći fakultetima u okviru sveučilišta da bi sudjelovali u znanstveno-istraživačkim projektima, podigli razinu referentnosti i organizirali međunarodne skupove, a na drugoj strani pojedincima, odnosno profesorima, u ovim vremenima neimaštine na fakultetima, da mogu napraviti iskorak u svojoj znanstvenoj karijeri, sudjelovati na međunarodnim konferencijama i slično'', ocijenila je Kazazić.

Kopirati
Drag cursor here to close