Homo sapiens

Otkriveno lice kromanjonca

Kako bi se obilježila 150. godišnjica pronalaska kostiju, tim znanstvenika, uključujući antropologa Philippea Charliera, ponovno je pregledao ostatke.
Sci-Tech / Znanost | 30. 03. 2018. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muški kromanjonac imao je lice prekriveno kvržicama, uključujući jednu veliku na čelu, a vjerojatno je riječ o dobroćudnim izraslinama koje je izazvala genetska bolest, izjavio je tim francuskih znanstvenika u istraživanju objavljenom u petak.

Kostur kromanjonca 1, muškog homo sapiensa od prije 28.000 godina, otkriven je 1868. u špilji Eyzies u regiji Dordogne na jugozapadu Francuske

Kako bi se obilježila 150. godišnjica pronalaska kostiju, tim znanstvenika, uključujući antropologa Philippea Charliera, ponovno je pregledao ostatke.

Na kraju pregleda "predložili smo novu dijagnozu: bolovao je od jedne vrste neurofibromatoze", rekao je Charlier za agenciju France Presse.

Neurofibromatoza je genetska bolest koja može izazvati razvoj dobroćudnih tumora u živčanom sustavu i također mrlje ili područja pigmentacije na koži.

Ova otkrića bit će objavljena u medicinskom časopisu Lancet.

Lubanja muškog kromanjonca "ima leziju na čelu koja odgovara nazočnosti neurofibroma (dobroćudnog tumora koji nastaje iz ovojnice živaca)", a koji je istrošio kost, rekao je Charlier.

"Njegov lijevi ušni kanal također je oštećen, vjerojatno također zbog tumora koji je narastao", dodao je.

Uz pomoć te dijagnoze "napravili smo realističnu rekonstrukciju lica tog srednjovječnog muškarca, uzveši u obzir njegovu patologiju".

Vizualna forenzična rekonstrukcija prikazuje lice prekriveno izraslinama, uključujući jednu veliku na čelu i niz malih čvorića po licu, posebice grupiranih oko usta, nosa i očiju.

"Imao ih je posvuda", rekao je Charlier.

Kopirati
Drag cursor here to close