Potvrđeno

Otkrivena najveća bakterija na svijetu

Znanstvenici još nisu uspeli bakteriju uzgojiti u laboratoriju, ali istraživači kažu da njene stanice imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije.
Sci-Tech / Znanost | 24. 06. 2022. u 07:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su otkrili najveću bakteriju na svijetu koja se može vidjeti golim okom u karipskoj močvari u kojoj raste drvo mangrova, objavljeno je u časopisu Science.

Duguljasta bela bakterija (filamentoznog oblika) je otprilike veličine ljudske trepavice što je čini najvećom bakterijom poznatom do sada, rekao je morski biolog iz Nacionalne laboratorije Lawrence Berkeley i koautor rada u kome je objavljeno otkriće, Jean-Marie Volland.

Koautor i biolog sveučilišta Francuske Zapadne Indije i Gvajane Olivier Gros pronašao je 2009. godine prvi primjerak ove bakterije čije su stanište potopljeni listovi drveta mangrova koja rastu na arhipelagu Guadalupa.

Bakterija koja je dugačka nešto više od 0,9 centimetara nazvana je Thiomargarita magnifica ili “veličanstveni sumporni biser”.

Gros nije odmah znao da je organizam koji je pronašao bakterija zbog njene iznenađujuće veličine. Tek kasnija genetska analiza otkrila je da je organizam jedna bakterijska stanica.

Bakteriju je pronašao i pričvršćenu na školjkama ostriga, kamenju i staklenim bocama u močvari.

Video: Discovery of Centimeter Long Bacteria Ca. Thiomargarita magnifica

Znanstvenici, piše Beta, još nisu uspeli bakteriju uzgojiti u laboratoriju, ali istraživači kažu da njene stanice imaju strukturu koja nije uobičajena za bakterije.

Ključna razlika je njen veliki centralni odjeljak ili vakuola, koji omogućava da se neke stanične funkcije obave u tom ograničenom prostoru umjesto kroz cijelu stanicu.

Znanstvenici nisu sigurni zašto je bakterija tako velika, ali Volland pretpostavlja da bi to mogla biti njezina prilagodba koja joj omogućava da je ne pojedu manji organizmi.

Kopirati
Drag cursor here to close