Oni su pobjednici online šampionata u poduzetništvu za studentice i studente
BizVenture

Oni su pobjednici online šampionata u poduzetništvu za studentice i studente

Sci-Tech / Znanost | 03. 02. 2023. u 19:13 Bljesak.info / Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svečanosti u Sarajevu proglašene su najbolje ideje drugog BizVenture online šampionata u poduzetništvu za studentice i studente, koji je Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini organizirao u okviru druge faze projekta 'Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta' (EGG 2) uz financijsku podršku Vlade Kraljevine Norveške i u suradnji sa Univerzitetom u Banja Luci i Univerzitetom u Sarajevu.

Sedam studentica i studenata sa dva univerziteta je, nakon sticanja novih znanja iz osnova poduzetništva i kreiranja biznis kanvas modela kroz BizVenture simulacijsku igru od 11. studenog do 11. prosinca, u prethodna dva dana, predstavilo svoje poslovne ideje mentoricama i mentorima i stručnom žiriju sastavljenom od profesorica i profesora sa dva univerziteta te predstavnika UNDP-a u BiH.

BizVenture je simulacijska poduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju implementiraju UNDP, UNICEF i UN Women, a čiji je razvoj financirala Švedska. Univerzitet u Sarajevu se priključio Univerzitetu u Banja Luci u ovogodišnjem izdanju šampionata.

Svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta u Sarajevo Rifat Škrijelj, prorektorica za međunarodnu i među univerzitetsku suradnju Univerziteta u Banja Luci Milica Balaban i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat.

Žiri je sve poduzetničke ideje studenata, kao što su proizvodnja hrane i kozmetičkih proizvoda i primjena informacionih tehnologija za različite usluge, ocijenio izuzetno promišljenim i inovativnim.

''Radovi su bili napredniji, u odnosu na njihove godine i njihovu poziciju na univerzitetu. Pogotovo su bili značajno drugačiji, u odnosu na to kako prosječni mladi ljudi razmišljaju u BiH. Oni su takvi da imaju potencijal da povedu BiH u malo drugačijem smjeru, nego šta je sad slučaj'', izjavio je član žirija Branko Vučijak, izvanredni profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

''Dosta tih ideja će se vjerojatno moći i realizirati'', dodala je Jadranka Petrović, viša asistentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci.

Najbolju poslovnu ideju (za koju je osvojila laptop) imala je Marija Stojaković, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci. Ona je izjavila da joj je, kao studentu kemije, šampionat izuzetno koristio da nauči razmišljati na poduzetnički način.

Drugo mjesto i tablet osvojila je Nirvana Mahovac, studentica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok su treće mjesto i bežične slušalice pripali Selmi Fočo sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat istaknuo je da je podržavanje mladih poduzetnika ključno za stvaranja visokokvalitetnih poslova i zapošljavanje, pogotovo mladih žena.

''Mladi poduzetnici i poduzetnice imaju mogućnost stvaranja inovativnih i kreativnih poslova, poduzetničke vještine su vještine budućnosti. Poduzetništvo mladih može imati pozitivan utjecaj na društveni, kulturni i ekonomski napredak društva. Mladi u Bosni i Hercegovini imaju moć nad budućnošću'', izjavio je Kinloch Pichat.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izjavio je da je BizVenture šampionat izvrsna inicijativa, koja će pomoći poticanje digitalne transformacije i poduzetništva na univerzitetima da bi se unaprijedile i digitalne i poslovne vještine studenata.

''Siguran sam da će najbolje ideje, proizašle iz tog šampionata, imati uspješnu tržišnu valorizaciju'', izjavio je Škrijelj.

Prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku suradnju Univerziteta u Banjaluci Milica Balaban izjavila je da je BizVenture šamionat bio sjajna prilika da studentice i studenti steknu poduzetničke vještine i jednu vrstu profesionalnog samopouzdanja kroz predstavljanje vlastitih poslovnih ideja.

''Čestitamo pobjednicima, a Univerzitet u Banja Luci će omogućiti da najbolje ocijenjeni studentski radovi dobiju dodatnu podršku kroz mentorski rad i stručno savjetovanje s ciljem stvaranja kapaciteta da bi, u određenom obliku, takva praksa bila dostupna svim našim studentima'', izjavila je Balaban.

Kako je dodala 'Na kraju, gamerskim rječnikom rečeno, naredne godine očekujemo BizVenture 3.0 i bilo bi nam zadovoljstvo da ponovo budemo domaćini šampionata, naravno sa još većim brojem sudionika'', priopćeno je iz UNDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close