Kupres

Održana Godišnja skupština Geodetskog društva Herceg-Bosne

Geodetsko društvo Herceg-Bosne održalo je Godišnju skupštinu na Kupresu od 10. do 12. 06.
Sci-Tech / Znanost | 13. 06. 2022. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geodetsko društvo Herceg-Bosne, uz nazočnost preko 90 sudionika i gostiju iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Švedske, održalo je Godišnju skupštinu na Kupresu, u hotelu Adria ski od 10. do 12. 06.

Skupštinu su pozdravili i zaželjeli uspješan rad: Zdravko Mioč, načelnik općine Kupres, Željko Obradović ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU), Nikola Vučić, izaslanik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave RH, Marko Pilić, član Upravnog odbora Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, Ivana Racetin, predsjednica Udruge geodeta Dalmacija, Tatjana Sarajlić, predsjednica Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske i Ferid Durmišević, predstavnik Udruženja građana geodetske struke „Geodet“ iz Tuzle.

Skupštini su, uz druge goste i članove Društva, nazočili i Mikael Ljilje dopredsjednik Svjetske udruge geodeta – FIG i Anđa Zimić direktorica CILAP projekta.

Foto: PR / Održana Godišnja skupština Geodetskog društva Herceg-Bosne

U  radnom dijelu podnesena su i usvojena: Izvješće o radu i Izvješće o financijskom poslovanju u protekloj godini, te Program rada i Proračun za narednu  godinu. Također je usvojeno  Izvješće o radu Fondacije za stipendiranje studenata geodezije i geoinformatike. Glavna točka u usvojenom Izvješću o radu Društva je obilježavanje 25 godina rada Društva.

Tim povodom izrađene je Monografija u kojoj je riječju i slikom dat pregled rada Društva u proteklih 25 godina. Monografija je predstavljena na prigodnoj svečanosti koja je održana u rujnu prošle godine u Mostaru. 

Svečanosti je nazočilo preko 100 članova Društva i njihovih gostiju. Svojom nazočnošću svečanost su uveličali predsjednici geodetskih udruga iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, te ugledni gosti iz znanstvenoga, društvenoga i političkoga života. 

U programu rada za narednu godinu posebno se ističe organizacija 5. Kongresa o katastru u Bosni i Hercegovini koji bi se trebao održati u jesen 2023. godine. 

Na kraju radnog dijela Skupštine predstavljen je Godišnjak društva za 2021. godinu u kojem je dat pregled aktivnosti Društva, kao i projekata i događaja koji su obilježili struku u protekloj godini.

Drugi dan skupštine realizirani su stručni, a nakon toga sportski, te zabavni sadržaji.

Kroz prvu prezentaciju stručnog dijela, koju je održao ravnatelj FGU Željko Obradović sudionici Skupštine upoznati su s aktualnim projektima u sektoru zemljišne administracije u Federaciji BiH, kao i projektima koji se očekuju u narednom razdoblju. Suradnici ravnatelja Obradovića prezentirali su detaljno pojedine značajne projekte koji se provode ili će se provoditi u Federaciji BiH. 

Sead Hadžić prezentirao je postojeće aktivnosti vezane za geodetske referentne okvire. Glavni cilj tih aktivnosti je povećanje točnosti mjerenja i pouzdanosti podataka, te u konačnici izračun geoida za BiH. U nastavku su Denis Tabučić i Jasmin Ćatić predstavili aktivnosti i planove na izgradnji infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH. 

Slijedeća prezentacija, koju su održali Denis Tabučić i Jelena Zelić, bila je posvećena Uspostavi registra cijena nekretnina i planovima za masovnu procjenu vrijednosti.

Predstavljeni su do sada postignuti rezultati, a posebno je naglašen budući projekt izrade katastra zgrada koji će poslužiti za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina.

Mikael Ljilje u svojoj sadržajnoj prezentaciji prikazao je značaj suradnje uključenih subjekata odgovornih za prostorne podatke na primjeru Švedske. Rezultat te suradnje je interoperabilnost prostornih podataka čime se u velikoj mjeri pojednostavljuje i pojeftinjuje cijeli sustav zemljišne administracije. 

Završna prezentacija bila je posvećena uspostavi i zamjeni zemljišne knjige. Dino Aličić, šef zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Zavidovićima kroz ovu prezentaciju zasnovanu na dugogodišnjem iskustvu nazočnima je prikazao najbolju praksu u procedurama uspostave i zamjene zemljišne knjige. 

Sve prezentacije su svojom aktualnošću i kvalitetom izazvale veliku pozornost sudionika Skupštine. Za vrijeme trajanja Skupštine tvrtka „Tehnomehanik“ d.o.o. iz Posušja i SV company d.o.o. iz Laktaša su izložile i prezentirala geodetsku opremu u predvorju hotela Adria-Ski, te na taj način upotpunila sadržaj ovogodišnje skupštine.

U popodnevnim satima članovi Društva i njihovi gosti su se družili uz sportska nadmetanja. Navečer je održana tradicionalna svečana večera s plesom i tombolom. Bila je to dodatna prilika za razmjenu stručnih i životnih iskustava uz dobru zabavu i odmor od svakodnevne radne rutine.

Kopirati
Drag cursor here to close