Odličan uspjeh liječnika iz BiH
International Medis Awards for Medical Research

Odličan uspjeh liječnika iz BiH

Sci-Tech / Znanost | 11. 12. 2020. u 11:03 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjem sedmom uzastopnom natječaju International Medis Awards for Medical Research, među devetnaest finalista bila su i tri doktora iz Bosne i Hercegovine, a dvoje od njih su osvojili prvo mjesto u njihovim disciplinama, priopćeno je.

Na završnom događaju koji je zbog pandemije održan virtualno, dodijeljene su nagrade i priznanja za istraživački rad najboljim liječnicima i farmaceutima koji se osim kliničkim radom, bave istraživanjima.

Na području intenzivne medicine i anesteziologije, pobijedila je dr. sc. Nermina Rizvanović s Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja Kantonalne bolnice Zenica.

Među troje finalista, na području ginekologije pobijedio je doc. dr. sc. Igor Hudić s Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

On i njegova ekipa istraživali su ulogu progesteronom induciranog blokirajućeg faktora (PIBF) kao mogućeg pokazatelja ishoda trudnoće nakon izvantjelesne oplodnje (IVF).

Njihova studija je prva takve vrste koja je ikad objavljena i gdje se istražuje utjecaj PIBF-a u vrijeme implantacije nakon IVF-postupka. Rezultati su pokazali višu stopu trudnoće kod žena koje su imale viši nivo PIBF-a. Uspješna trudnoća nakon izvantjelesne oplodnje (IVF-postupka) može se predvidjeti mjerenjem koncentracije PIBF-a, a ubuduće bi se taj faktor nakon IVF-postupka mogao davati ženama s niskim nivoima PIBF-a.

Područje ginekologije ove godine je izrazito zastupala Bosna i Hercegovina te je jedna od finalistica International Medis Awardsa bila i dr. sc. Martina Džoić Dominković, radiologinja s Odjela radiologije iz Opće bolnice Orašje, koja je sa svojom ekipom istraživala moguću primjenu nove ultrazvučne metode – elastografije u zdravih žena jer se ranije elastografija koristila za razlikovanje benignih od malignih lezija dojke.

Svi ovogodišnji finalisti i njihov istraživački rad predstavljeni su u filmu Predani nauci, u kojem se pojavljuju i neki drugi ugledni predstavnici znanosti.

Za nagradu za najbolji istraživački rad natjecali su se liječnici i farmaceuti iz devet zemalja: Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Stručna komisija je ove godine dobila čak 309 stručnih članaka, što je najviše do sada; u uži izbor su uvrštena 222 kandidata, a u finalu je bilo 19.

Naziv pobjednika dodijeljen je u kategorijama: farmacija, gastroenterologija, ginekologija, intenzivna medicina i anesteziologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te reumatologija.

Kopirati
Drag cursor here to close