Nađa Memić

Od Gacka preko Mostara do Colorada gdje sada radi na dizajnu satelita

Ja sam rođena u Gacku, tamo sam živjela prvih devet godina, poslije toga živjela u Mostaru i onda smo došli u Ameriku 2001 godine, rekla je Nađa za televiziju N1.
Sci-Tech / Znanost | 08. 01. 2019. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: N1 BiH / Nađa Memić

Nađa Memić je Hercegovka koja je karijeru izgradila u Coloradu nakon što je zajedno s obitelji izbjegla iz Gacka u SAD nakon rata.

Memić trenutno radi u industriji projektiranja svemirskih satelita, a kaže da bi u budućnosti voljela doći nazad u Bosnu i hercegovinu.

O njoj piše portal televizije N1 BiH.

"Ja sam rođena u Gacku, tamo sam živjela prvih devet godina, poslije toga živjela u Mostaru i onda smo došli u Ameriku 2001 godine. Posljedično, naime, '92. godine nakon što je Gacko etnički očišćeno, ja, majka i brat smo bili u logoru u Kalinoviku dva mjeseca. Na osnovu toga smo se "kvalificirali" da odemo u Ameriku 2001. godine", kazala je Memić i dodala:

"U Mostaru sam završila gimnaziju, došli smo u Colorado s ciljem da se školujem. Završila sam opći inženjering, nakon toga sam se prebacila na Elektrotehniku i završila. Imala sam ponudu za Ministarstvo izuma, iako je bila jako dobra ponuda, ja sam je odbila jer sam htjela steći iskustvo u dizajnu. Moj prvi posao bio je dizajn baterija koji se koriste u svemirskim misijama, među kojima je bila i baterija za strojeve koje snabdijevaju kisik astronautima".

"Trenutno sam u kompaniji u kojoj se bavimo dizajnom satelita", kaže Memić.

Kazala je da posao koji radi predstavlja izazov.

"Za mene je inače ova industrija izazovna jer ima jako mali broj žena općenito, kao i stranaca. Meni je ovo jedan običan posao u kojem ja pokušavam dati sve od sebe i raditi ga odgovorno".

"Nama mnogo znače putovanja u BiH, već sam dvadeset i više puta se vraćala u domovinu. To mnogo košta, potrebno je dosta raditi, ali to je investicija u budućnost naše djece''.

Kopirati
Drag cursor here to close