Prekretnica?

Novi testovi već za 20 minuta otkrivaju tko je zaražen koronavirusom?

Može li uređaj za testiranje koji stoji manje od 100 funti, koristi kemikalije koje ne koriste tradicionalni uređaji za testiranje i daje rezultate za dvadesetak minuta pomoći Velikoj Britaniji u borbi protiv koronavirusa?
Sci-Tech / Znanost | 21. 04. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski znanstvenici sa Sveučilišta South Wales napravili su prijenosni uređaj koji obrađuje brisove pacijenata i traži tragove koronavirusa, a rezultate daje za manje od 20 minuta.

Uređaj, koji stoji manje od 100 funti (oko 864 kune), analizira bris uzet iz nos i traži tragove DNK-a virusa. Može otkriti postoji li koronavirus u tijelu pacijenta, ali ne i antitijela koja bi ukazivala na to da je neki pacijent već prebolio COVID-19.

Za razliku od postojećih testova, ovaj koristi drugačije kemikalije za analizu uzoraka, pa nema problema s nabavom kemikalija za analizu. Naime, temeljen je na uređaju za brzu dijagnostiku infekcija urinarnog trakta koji je razvijen prije nekoliko godina. Znanstvenici su prilagodili način testiranja.

Razvijamo našu dijagnostičku platformu posljednjih nekoliko godina pa znamo da funkcionira za druge infekcije poput infekcije mokraćnih puteva. Modificirali smo ovu veoma osjetljivu i preciznu tehniku koja se temelji na dokazanoj molekularnoj tehnologiji, pojasnio je dr. Jeroen Nieuwland te dodao: Dizajniran je da bude jednostavan, brz i jeftin, što je prikladno za dijagnosticiranje cijelog niza infekcija.

Znanstvenici se nadaju da će ovaj jeftini i brzi uređaj za analizu omogućiti testiranje većeg broja ljudi. Naime, prema službenim podacima, Velika Britanija od početka pandemije testirala je nešto više od pola milijuna ljudi, što nije dovoljno, javlja Zimo.

Korištenje ovog uređaja omogućilo bi bolnicama da brzo dobiju odgovor je li neka osoba zaražena ili nije, čak i ako nema vidljive simptome, a smanjila bi i broj medicinskog osoblja koje je izloženo uzorcima.

Test trenutačno provjeravaju na Sveučilištu Cwm Taf Morgannwg i ako sve prođe kako se nadaju, mogao bi se naći u upotrebi u bolnicama i domovima za starije za nekoliko tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close