Što je teže?

Novi matematički način izračunavanja kilograma

Promjena samo znači novinu u svijetu znanosti, ne i običnim građanima, jer će na tržnicama vage vršiti mjerenje kao i ranije.
Sci-Tech / Znanost | 20. 05. 2019. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kilogram, osnovna jedinica mase, od danas će biti određena na novi, matematički način nakon 130 godina, piše znanstveni portal Science Alert.

Prema navodima portala, kilogram će ostati isti i jednak u gram. Međutim, mijenja se način na koji se provjerava njegova točnost.

''Punih 130 godina kilogram se izračunavao tegom, cilindričnim tijelom od legure platine i iridija, koji se pod staklenim zvonom čuva u Parizu. Od danas, kilogram se mjeri jednadžbom, piše Science Alert.

Promjena samo znači novinu u svijetu znanosti, ne i običnim građanima, jer će na tržnicama vage vršiti mjerenje kao i ranije.

Znanstvenici su zahtijevali novu definiciju kilograma, jer je prvi među njima, etalon u Parizu, tijekom godina ''izgubio na težini'', čime je mjerenje postalo i manje pouzdano.

''Prilikom posljednje usporedbe međunarodnog prototipa kilograma s njegovim kopijama, otkriveno je da mu se masa promijenila za oko 50 mikrograma. Mikrogram je milijarditi dio kilograma'', navodi se u priopćenju iz Direkcije za mjere i dragocjene metale.

U priopćenju se ističe da, sa znanstvene točke gledišta, nije prihvatljivo da postoji međunarodni etalon mase kojem se masa mijenja.

Redefinicija kilograma je dogovorena ranije, a stupa na snagu 144 godine od "Konvencije o metru" održane 1875. godine.

Kilogram je 1889. godine definiran kao masa međunarodnog prototipa tega sačinjenog od platine i iridija, koji se čuva u Međunarodnom uredu za tegove i mjere u Francuskoj, piše Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close