Švedska akademija

Nobel za fiziku: Nagrada revoluciji u shvaćanju svemira

Sci-Tech / Znanost | 08. 10. 2019. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici James Peebles, Michel Mayor i Didier Queloz su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za revolucionarni rad u oblasti astronomije, objavljeno je danas iz Švedske kraljevske akademije nauka.

Kanadsko-američki fizičar Peebles je dobio polovinu novčane nagrade od devet milijuna švedskih kruna (913.000 dolara), a Mayor i Queloz dijele drugu polovinu.

Peebles je na teorijskoj razini istraživao svemir i milijarde galaksija i njihovih jata, navodi se u priopćenju, prenijela je Srna.

"Njegov teoretski rad, razvijan u razdoblju od dva desetljeća, je temelj našeg suvremenog shvaćanja povijesti svemira, od Velikog praska do sadašnjeg trenutka", napominje Švedska kraljevska akademija znanosti.

Za švicarskog astrofizičara Mayora i njegovog sunarodnjaka astronoma Queloza se napominje da su "transformirali naše ideje o svemiru".

Mayor i Queloz su otkrili prvu egzoplanetu u Mliječnom putu 1995. godine i pokrenuli revoluciju u astronomiji. Preko 4.000 egzoplaneta pronađeno je od tada u našoj galaksiji, dodaje se u tekstu.

"Neobični novi svjetovi i dalje se otkrivaju, s nevjerojatnim bogatstvom veličina, oblika i orbita", napominje se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close