Gentleman’s Sour

Mirza Merdžanić izabran za najboljeg bh. barmena

Ideja samog projekta je predstaviti sebe i svoj bar na najbolji mogući način, a to je napravit autorski twist klasičnog whiskey soura. Svako od njih koristi svoje sastojke koji su njemu bliski kako u njegovom koktel baru tako i u kraju.
Lifestyle / Flash | 13. 10. 2021. u 23:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirza Merdžanić iz Sarajeva izabran je za najboljeg  bh. baremena na Gentleman’s Sour - natjecanju za najbolje barmene u Bosni i Hercegovini na temu Whiskey Sour twist gdje su obvezni sastojci bili kreativnost i Gentleman Jack Whiskey.

Gentleman Sour by Gentleman Jack je prvo natjecanje ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini, tj. premijerno izdanje, održano u srijedu u Hotelu Mepas Mall u Mostaru, a okupilo je kremu barmenske zajednice iz cijele BiH.

Uvjeti koje su morali ispuniti prijavljeni barmeni jesu autorski twist klasičnog whiskey soura, te korištenje Gentleman Jacka tijekom spravljanja koktela.

Od 10 vrsnih barmena iz Bosne i Hercegovine, titulu najboljeg i najkreativnijeg ponio je Mirza Merdžanić iz Sarajeva prema ocjenama stručnog suda kojega su činili: Filip Pleteš, brand advocacy manager iz Brown Forman West Balkan, Oliver Krešić, brand manager Jack Daniel's BiH i Denis Memić iz MD Barmen Solution Sarajevo.

Drugo mjesto pripalo Igoru Ruždiću, a treće Milošu Škrgi, obojica iz Posušja. 

 "Fokus i cilj natjecanja jeste izazivanje posebne kreativnosti u svakom od natjecatelja, te mijenjanje paradigme koktel natjecanje u BiH. Najbolji od najboljih će dobiti vrijedne nagrade, fenomenalnu edukaciju i nezaboravno druženje uz gospodina Jacka i ekipu", istakao je Oliver Krešić, brand manager Jack Daniel’s BiH.

 Dodao je kako je svaka druga popijena boca wiskija u restoranima i kafićima - Jack Daniel's, što dovoljno govori kolika je njegova zastupljenost na bh. tržištu.  

"Ovim projektom Jack Daniel’s želi ojačati i unaprijediti barmensku scenu u BiH te približiti najstariji originalni brand whiskeya i njegovu porodicu bh. zajednici", poručio je Krešić. 

Po riječima Filipa Pleteše, brand advocacy managera iz Brown Forman West Balkan, osnovni recept za Whiskey Sour se najčešće sastoji od burbona, limunovog soka, šećera i bjelanjka, a varijacije u dodacima i zamjenskim sastojcima su nebrojene.

Ne postoji, kaže, koktel bar na svijetu koji u svojoj ponudi nema bar neku sour varijantu, kao što ni ne postoji barmen koji nema svoj recept za ovaj koktel.

"Ideja samog projekta je predstaviti sebe i svoj bar na najbolji mogući način, a to je napravit autorski twist klasičnog whiskey soura.  Svako od njih koristi svoje sastojke koji su njemu bliski kako u njegovom koktel baru tako i u kraju", pojasnio je princip natjecanja Filip Pleteša.

Iako prvi službeni zapis o whiskey sour koktelu datira od prije gotovo 150 godina, Whiskey Sour prvi put je službeno spomenut 1870. godine u Waukesha Plain Dealeru, novinama iz američke države Wisconsin. Kao i mnogi drugi klasici, svoju popularnost potvrđuje kroz stoljeća i osvježava generacije ljubitelja koktela.

Kopirati
Drag cursor here to close