Ispunio obećanje

Musk prodao dio dionica Tesle za vrtoglavi iznos

Prodaja oko petine dionica izvršena je na temelju unaprijed dogovorenog plana iz rujna, mnogo prije nego što je Musk na društvenim mrežama objavio anketu.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Elon Musk prodao je dio svojih dionica Tesle kako bi zaradom platio porez na dosadašnje dionice.

Mada je Musk u subotu na Twitteru objavio anketu u kojoj pita svoje pratitelje treba li početi prodavati dionice, prava motivacija za njihovu prodaju bila je "podmirenje obveze po odbitku poreza koje se odnose na korištenje dioničkih opcija", stoji u podnesku američke regulatorne burzovne agencije.

Platio porez

Investitori su već od prije znali da Musk razmišlja o prodaji dionica zbog plaćanja poreza, no njihova vrijednost pala je nakon njegove ankete na Twitteru jer su mnogi shvatili da namjerava prodati veći udio dionica.

No, Musk je planirao prodati samo njihov minimalni iznos potreban za plaćanje poreza, piše CNN.

Pročitajte još

Izvršni direktor Tesle prodao je dionica u vrijednosti od oko 5 milijardi dolara, a njegov trust u vrijednosti od gotovo 3.6 milijuna. Također je prodao još 934.000 dionica za oko 1.1 milijardu dolara nakon što je iskoristio opcije za stjecanje gotovo 2.2 milijuna dionica, stoji u podnesku.

Prema dokumentima američke regulatorne burzovne agencije, prodaja oko petine dionica izvršena je na temelju unaprijed dogovorenog plana iz rujna, mnogo prije nego što je Musk na društvenim mrežama objavio anketu.

Twitter anketa 

Podsjetimo, Musk je u subotu objavio anketu na Twitteru tražeći od svojih pratitelja da glasaju o tome treba li prodati dio svog udjela u Tesli kako bi podmirio svoje porezne obveze. Skoro 58% ih je bilo za prodaju, navodi BBC.

Izvršni direktor Tesle posjeduje velik broj dionica te ga možda čeka veliki porezni račun. Prema planovima koje su predložili demokrati, milijarderi bi mogli biti oporezivani na "neostvarene dobitke" kada cijena njihovih dionica poraste - čak i ako ne prodaju ništa od svojih dionica.

"Imajte na umu, ne primam plaću u gotovini ili bonus. Imam samo dionice tako da je jedini način da platim poreze taj da ih prodam. U posljednje se vrijeme puno govori o neostvarenim dobicima kao sredstvu za izbjegavanje poreza, pa predlažem prodaju 10% mojih dionica Tesle. Što mislite o tome?" napisao je Musk u subotu na Twitteru.

Kopirati
Drag cursor here to close