Seminar

Mostarci učili kako zaštititi intelektualno vlasništvo

Uz sudjelovanje stručnih predavača, djelatnika Instituta za intelektualno vlasništvo, održane su tri tematske prezentacije
Sci-Tech / Znanost | 07. 12. 2017. u 13:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seminar na temu ''Uloga visokoškolskih institucija u sustavu intelektualnog vlasništva i načini reguliranja prava intelektualnog vlasništva" održan je u četvrtak na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo kazao je u izjavi za medije kako je cilj seminara podignuti svijest o važnosti intelektualnog vlasništva te upoznavanje sudionika sa zaštitom određenih inovacija.

"Zaštita intelektualnog vlasništva definirana je kroz brojne zakone, od inspekcijskih poslova do kaznenih zakona, koji jasno propisuju zabranu korištenja ilegalnog softvera i nelegalno kopiranje audiovizualnih materijala na kojima nije na pravi način, regulirano intelektualno vlasništvo", ustvrdio je Merdžo.

Dodao je kako Institut na razini Bosne i Hercegovine predstavlja instituciju koja regulira prava intelektualnog vlasništva u brojnim sferama kao što su patent, industrijski dizajn, zemljopisna oznaka, ali i autorska prava.

Stručni savjetnik Zavoda za intelektualno vlasništvo iz Zagreba Alen Dedović smatra kako Republika Hrvatska ima veću razinu zaštite intelektualnog vlasništva od Bosne i Hercegovine.

"Republika Hrvatska je od 2008. punopravna članica Europske patentne organizacije i u tom smislu dosljedno provodi njezinu politiku, kada su u pitanju patenti", kazao je Dedović.

Ocijenio je kako je u oblasti zaštite industrijskog vlasništva veoma važno prolaziti kroz seminare i stručne radionice te raspolagati s ispitivačkim alatima.

Uz sudjelovanje stručnih predavača, djelatnika Instituta za intelektualno vlasništvo, održane su tri tematske prezentacije – "Značaj definiranja politika intelektualnog vlasništva na sveučilištima /univerzitetima i R&D institucijama", "Metode i način zaštite izuma u oblasti informatičkih tehnologija" i "Praćenje stanja tehnike u pojedinim oblastima i pretraživanje baza podataka".

Seminar je održan u organizaciji Instituta za intelektualno vlasništvo BiH i Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close