Mimea tim

Mostarcima drugo mjesto za izum pametnog ogledala na tehnološkoj olimpijadi

Mimea tim je osmislio pametno ogledalo Mimea koje je pomagalo ljudima koji boluju od demencije, Alzheimera i starijim i nemoćnim ljudima.
Sci-Tech / Znanost | 28. 06. 2023. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra financija i riznice BiH Muhamed Hasanović je razgovarao sa Mimea timom - studentima koji su osvojili drugo mjesto na natjecanju Imagine Cup u Health kategoriji, a koje se smatra tehnološkom olimpijadom u svijetu.

''Imao sam čast ugostiti mlade osobe, a velike genijalce - tim Mimea, koji su ostvarili fantastičan rezultat. Zadovoljstvo mi je bilo razgovarati sa četvero sjajnih studenata Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Lanom Mustafić, Selmom Memić, Harisom Gusićem i Vedadom Traljom. Zajedno sa svojim profesorom i mentorom Denisom Mušićem uzeli su svoje učešće na ovom najprestižnijem natjecanju vezano za tehnologiju i softverski dizajn, koje je sponzorirao i organizirao Microsoft. Na Imagine Cup se prijavilo nekoliko stotina ekipa iz čitavog svijeta, gdje se tim Mimea takmičio zajedno sa 15 drugih ekipa u regiji Europe, srednjeg Istoka i Afrike. U prvom krugu su bili bolji od četiri studenta završne godine mastera na Cambridge-u, te su završili među šest najboljih ekipa i osvojili drugo mjesto u Health kategoriji'', rekao je Hasanović.

Mimea tim je osmislio pametno ogledalo Mimea koje je pomagalo ljudima koji boluju od demencije, Alzheimera i starijim i nemoćnim ljudima. Nakon što osoba stane ispred ogledala, ogledalo prepoznaje lice, te automatski učitava odgovarajući korisnički profil.

U desnom uglu se nalazi fotografija korisnika, koja može da učitava i različite fotografije korisnika iz mladosti, korisnika sa dragim osobama i sl. Na lijevoj gornjoj strani nalazi se lista lijekova koje korisnik mora da popije taj dan i njihove satnice.

Desna strana ogledala je rezervirana za module čiji zadatak je smanjenje potencijalnih anksioznih napada.

Koristeći glasovni asistent korisnik može tražiti od ogledala da pusti specifičnu glazbu, pretraži informacije na internetu, vodi prirodan razgovor, nazove bliske osobe itd.

Lijeva strana Mimea ogledala je fokusirana na medicinski aspekt monitor glukoze, tlaka i pulsa. Upravljanje terapijama te monitoring stanja korisnika je u nadležnosti medicinskog osoblja, pri čemu bi sve kritičnije promjene posmatranih vrijednosti dovodile do alarmiranja medicinskog osoblja.

''Mimea je jedina ekipa iz Europe, pored Velike Britanije, koja je bila u finalu ovog prestižnog natjecanja. Podržimo ove sjajne, mlade i talentirane genijalce koji zaslužuju da ih Bosna i Hercegovina prepozna kao nemjerljiv potencijal i ulaže u njihovu budućnost za ostanak i doprinos našoj državi.
Mimea, čestitam vam na ogromnom uspjehu. Vi ste naši najbolji veleposlanici u svijetu'', poručio je zamjenik ministra.

Kopirati
Drag cursor here to close