Surprise

Gumb za resetiranje 2020.? Misterioizni 'obelisk' u pustinji Utaha raspaljuje maštu

Trokutasti metalni monolit koji strši iz zemlje usred crvenih stijena u zabačenom dijelu Utaha uočili su lokalni dužnosnici dok su letjeli u helikopteru i prebrojavali muflone iz zraka.
Sci-Tech / Znanost | 25. 11. 2020. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajanstveni metalni 'obelisk' pronađen prošlu srijedu u pustinji u američkoj državi Utah raspalio je maštu promatrača NLO-a, teoretičara zavjere i obožavatelja Stanleyja Kubricka širom svijeta.  

Trokutasti metalni monolit koji strši iz zemlje usred crvenih stijena u zabačenom dijelu Utaha uočili su lokalni dužnosnici dok su letjeli u helikopteru i prebrojavali muflone iz zraka. Zasad nema informacija o tomu tko je ondje mogao postaviti monolit visok oko 3,5 metra.

"To je najneobičnija stvar na koju sam naišao otkad se bavim ovim poslom", rekao je u intervjuu za lokalnu televiziju KSLTV pilot Bret Hutchings.

Kazao je da je njegov kolega biolog, zadužen za prebrojavanje muflona prvi zamijetio misteriozni objekt. Dodao je i da ne izgleda kao da je monolit ondje slučajno završio, već da ga je netko onamo postavio namjerno.

Pretpostavlja da je objekt djelo "nekog suvremenog umjetnika", koji je verojatno obožavatelj filma "2001: Odiseja u svemiru", Stanleya Kubricka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by UtahDPSAeroBureau (@utahdpsaerobureau)

Državni zavod za javnu sigurnost Utaha prošli je tjedan objavio fotografije objekta na svojoj internetskoj stranici uz obavijest da se očekuje odluka o tomu "je li potrebna daljnja istraga".

"Protuzakonito je postavljati umjetničke skulpture bez dopuštenja saveznih vlasti, bez obzira na to s kojeg planeta stižete", stoji u objavi zavoda, koji nije dao preciznu lokaciju objekta, strahujući da bi ga horde obožavatelja Kubricka i NLO-a mogle pokušati locirati i pritom se izgubiti u pustinji.

Vijesti o neobičnom monolitu brzo su se proširile društvenim mrežama. Osim usporedbe s Kubrickovim crnim filmskim monolitima neki su korisnici mreža zamijetili da se monolit pojavio u turbulentnoj godini u kojoj je svijet zahvaćen pandemijom covida-19, optimistično pretpostavljajući da bi mogao imati potpuno drugačiju funkciju.

"Ovo je zapravo gumb za resetiranje 2020. godine. Može li ga netko brzo pritisnuti?" našalila se jedna korisnica Instagrama, piše Hina.


"Kad mu se približite vidjet ćete da piše: Unutra je cjepivo protiv covida", napisao je drugi.

Neki su zamijetili sličnost objekta s avangardnim umjetničkim djelima Johna McCrackena, američkog umjetnika koji je neko vrijeme živio u Novom Meksiku, a umro je 2011. godine. No u utorak je glasnogovornica njegova predstavnika Davida Zwirnera rekla da nije riječ o McCrackenovu djelu, nego vjerojatno o djelu nekog od njegovih kolega umjetnika koji su mu na taj način željeli odati počast.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by UtahDPSAeroBureau (@utahdpsaerobureau)

Ipak, kasnije tijekom dana Zwirner je u još jednoj izjavi rekao da se doista radi o McCrackenoj skulpturi, što bi značilo da je neotkrivena stajala u pustinji gotovo deset godina.

"Mišljenja članova uprave galerije podijeljena su. Osobno vjerujem da je ovo Johnovo djelo", rekao je Zwirner, dodavši: "Tko zna ima li 2020. još neko iznenađenje za nas. A taman smo pomislili da smo sve vidjeli. Ha, idemo to pogledati."

Kopirati
Drag cursor here to close