Genska analiza

Mijenja se lekcija o voću – Od kud potječu citrusi?

Prethodne studije su ukazivale na mjesta poput sjeveroistočne Australije, južne Kine ili jugoistočnog podnožja Himalaja.
Sci-Tech / Znanost | 04. 10. 2023. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovija studija obavljena na osnovu genetske analize biljaka citrusa pokazala je da ta vrsta biljke najvjerojatnije vodi poreklo iz južne središnje Kine, a ne iz sjeveroistočne Australije, južne Kine ili jugoistočnog podnožja Himalaja kako se ranije smatralo.

Opsežna studija, objavljena u časopisu Nature Genetics i obavljena na osnovu proučavanja stabla divlje naranče, nagovještava da je prva vrsta u rodu Citrus nastala prije oko osam milijuna godina u sadašnjoj južnoj središnjoj Kini, prenosi Science News.

Prethodne studije su ukazivale na mjesta poput sjeveroistočne Australije, južne Kine ili jugoistočnog podnožja Himalaja.

Praćenje evolucije citrusa moglo bi pomoći istraživačima da naprave sorte biljaka otporne na sušu ili bolesti koje i dalje daju ukusne plodove, naveli su istraživači.

Istraživanje je pokazalo da neke vrste citrusa imaju korijene u regijama koje su ranije studije identificirale, a potvrđeno je i da je gen nazvan PH4 povezan s količinom limunske kiseline u svakom voću.

Taj PH4 gen uključuje protonsku pumpu koja omogućuje da se limunska kiselina nakuplja unutar naranče i njihovih rođaka - što je više limunske kiseline, to je kiseliji ukus, navodi se u studiji.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close