Novo otkriće

Manjak T stanica povećava rizike za covid-19 kod starijih

Kad mikrobi uđu u tijelo potaknu imuni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse.
Sci-Tech / Znanost | 24. 09. 2020. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manjak određene vrste imunih stanica kod starijih osoba koje su ključne za borbu protiv stranih tijela mogao bi objasniti ranjivost starijih dobnih skupina za covid-19, kažu američki znanstvenici.

Kad mikrobi uđu u tijelo potaknu imuni sustav na odgovor u obliku upale koja nije specifično vezana uz bakterije ili viruse.

Nakon nekoliko dana slijedi precizniji imuni odgovor koji stvara antitijela protiv uljeza zajedno s T stanicama koje ili pomažu u proizvodnji antitijela ili traže i napadaju zaražene stanice, javlja HINA.

Prema rezultatima male studije objavljene u srijedu u časopisu Cell, pacijenti oboljeli od covida-19 s blažim simptomima imali su bolji odgovor imunog sustava a posebno jači odgovor T stanica na koronavirus.

Za ljude starije od 65 godina mnogo je vjerojatnije da će imati slabiji odgovor T stanica i slabije koordinirani odgovor imunog sustava na zarazu, napisao je koautor istraživanja Shane Crotty s instituta za imunologiju La Jolla.

"Sa starenjem izvori naših nezrelih T stanica presušuju", objašnjava on. "Imamo manje "neiskusnih" T stanica koje se mogu aktivirati kako bi odgovorile na novu zarazu", dodaje on.

Starenje i prorjeđivanje nezrelih T stanica mogu biti vezani faktori rizika koji objašnjavaju neuspjeh u stvaranju konsolidiranog odgovora imunog sustava što povećava izglede za teži oblik covida-19, poručuju znanstvenici.

Kopirati
Drag cursor here to close