Kažu liječnici

Koronavirus može izazvati teže simptome i komplikacije kod dijabetičara

Važno je osigurati unos ugljikohidrata i piti dosta tekućine i pratiti temperaturu.
Sci-Tech / Znanost | 24. 03. 2020. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirus može izazvati teže simptome i komplikacije kod ljudi koji imaju dijabetes, jednako kao i kod starijih ljudi, bolesnika s drugim kroničnim stanjima, kao što su karcinom, popuštanje srca ili kronična bolest pluća, navode iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".

Navode da osobe sa šećernom bolešću spadaju u kategoriju visokog rizika koje mogu dobiti ozbiljne bolesti ukoliko dobiju virus.

Iz ove bolnice naveli su nekoliko preporuka za osobe sa dijabetesom, naglašavajući da trebaju unaprijed planirati što učiniti prije nego se razbole.

Uvijek trebaju imati dostupne lijekove, inzulin, iglice, lancete, trakice, rehidracijske otopine, šećer, glukagon i svu drugu opremu potrebnu za kontrolu šećerne bolesti.

''Potrebno je provjeravati glikemiju svakih dva do tri sata ili češće i korigirati hiperglikemiju. Uvijek nastaviti primjenjivati inzulin unatoč bolesti kako bi se izbjegla dijabetička ketoacidoza, vjerojatno će biti potrebne veće doze inzulina, nego uobičajeno'', navode u smjernicama za dijabetičare.

Važno je osigurati unos ugljikohidrata i piti dosta tekućine i pratiti temperaturu.

Navode da osobe na inzulinskoj pumpi moraju misliti na potrošni materijal koji uključuje i baterije, a osim toga, jako je važno imati dugodjelujući inzulin u zalihi.

Osobe sa dijabetesom tipa jedan tijekom razdoblja bolesti nikada ne smiju prekinuti liječenje inzulinom, a u smjernicama je naglašeno da će možda biti potrebno povećati dozu insulina i uzeti dodatne doze.

Ističu i da svi koji imaju dijabetes tipa jedan trebali bi imati test trake za praćenje šećera u krvi, a po mogućnosti i trake za testiranje na ketone tokom bolesti i drugih razdoblja kada je nivo glukoze u krvi visok. 

Osobe sa dijabetesom tipa dva trebale bi provjeriti razvijaju li se simptomi koji mogu biti indikativni za visoku razinu šećera u krvi, kao što su suha usta, povećano mokrenje, umor, gubitak težine te zadah na aceton.

Osobe sa dijabetesom tipa dva na tabletama možda će biti potrebno da  privremeno pauziraju sa uzimanjem metformina. Ovo se obično savjetuje ako osoba ima tešku infekciju ili postane dehidrirana. Ako je potrebno prestati uzimati metformin, potrebno je uvesti alternativno liječenje dok se ne nastavi ponovno liječenje metforminom.

Osobama na preparatima sulfonilureje potrebno je češće testiranje šećera u krvi kako bi se osiguralo da im razina glukoze u krvi ne padne prenisko i da redovito nadziru dijabetes.

Osobe sa dijabetesom tipa dva na inzulinu moraju imati glukometar i senzore za samomjerenje nivoa glukoze u krvi. Ako nivo glukoze u krvi ostane iznad deset trebali bi povećati dozu inzulina.

''Obavezno se jednom dnevno telefonom javljajte obitelji ili susjedima'', poručuju iz Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" navodeći skraćene preporuke Udruženja endokrinologa i dijabetologa u BiH prema preporukama IDF i WHO.

Kopirati
Drag cursor here to close