Procjena znanstvernika

Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem uveliko pridonose toplotnim valovima

Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem odigrale su 'apsolutno ogromnu' ulogu u ekstremnim toplotnim valovima
Sci-Tech / Znanost | 25. 07. 2023. u 13:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem odigrale su 'apsolutno ogromnu' ulogu u ekstremnim toplotnim valovima koji su ovog mjeseca zahvatili Sjevernu Ameriku, Europu i Kinu, navodi se u procjeni znanstvernika objavljenoj danas.

Tijekom srpnja ekstremni vremenski uvjeti prouzročili su pustoš širom planete, s temperaturama koje su obarale rekorde u Kini, Sjedinjenim Državama i južnoj Europi, izazivajući šumske požare, nestašice vode i porast broja prijema u bolnice uzrokovane vrućinom.

Tijekom vikenda tisuće turista evakuirane su s grčkog otoka Rodosa kako bi pobjegli od požara izazvanih rekordnim toplotnim valovima, navodi France 24.

Bez klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, događaji ovog mjeseca bili bi "izuzetno rijetki", prema studiji World Weather Attribution, globalnog tima znanstvenika koji ispituje ulogu klimatskih promjena u ekstremnim vremenskim uvjetima.

''Europske i sjevernoameričke temperature bile bi praktički nemoguće bez učinaka klimatskih promjena', rekao je Izidine Pinto iz Kraljevskog nizozemskog meteorološkog instituta, jedan od autora studije, tijekom konferencije za novinare.

Naveo je kako je u Kini bila oko 50 puta veća vjerojatnost da će se ovako visoke temperature dogoditi u usporedbi s prošlošću.

Tim World Weather Attribution procijenio je da su rastuće koncentracije stakleničkih plinova učinile toplotni val u Europi za 2,5 Celzijusa toplijim nego što bi inače bio. Također su povećali toplotni val u Sjevernoj Americi za dva stupnja i u Kini za  jedan stupanj Celzijusa.

Osim što je direktno utjecala na ljudsko zdravlje, vrućina je prouzročila velike štete na usjevima i gubitke u stoci, rekli su znanstvenici, pri čemu su ozbiljno pogođeni usjevi kukuruza i soje u SAD-u, meksička stoka, srednjoeuropske masline, kao i kineski pamuk.

El Nino je vjerojatno pridonio dodatnoj toploti u nekim regijama, ali rastući staklenički plinovi glavni su faktor, rekli su znanstvenici, a toplotni valovi bit će sve vjerojatniji ako se emisije ne smanje.

Procijenili su da će se produžena razdoblja ekstremne vrućine vjerojatno dogoditi svake dvije do pet godina ako prosječne globalne temperature porastu 2 stupnja Celzijusa iznad predindustrijskih razina. Procjenjuje se da su prosječne temperature trenutno porasle za više od 1,1 stupanj Celzijusa.

Kopirati
Drag cursor here to close