Geološka atrakcija

Kamene gljive 'uhvaćene' u Hercegovini

''Iako u nas u Hercegovini krških reljefnih formi ima doslovno na svakom koraku i na svakom brdu, ovakve neobične kamene forme su prava rijetkost.''
Sci-Tech / Znanost | 16. 05. 2019. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fotografiju neobične geološke atrakcije - specifičnih formi stijena u obliku 'gljiva', prema čemu se takvi stijenski oblici popularno nazivaju 'kamene gljive', redakciji portala Bljesak.info poslao je geolog Goran Glamuzina. 

''Iako u nas u Hercegovini krških reljefnih formi ima doslovno na svakom koraku i na svakom brdu, ovakve neobične kamene forme su prava rijetkost. Stoga me je njihovo zapažanje, i ustvari otkriće, baš ono ugodno iznenadilo'', navodi geolog.

Riječ je o jednom manjem dijelu terena u neposrednom sjeverozapadnom podnožju planine Žabe kod sela Srijetež na sjevernom dijelu neumske općine. 

''To područje predstavlja jedan pravi mali unikatni geopark sa stotinama ovakvih neobičnih i atraktivnih kamenih gljiva, kamenih stubova i tornjeva. Ima tu i puno špilja i jama kao i fosilnih nalaza među kojima vrlo vjerojatno i otisaka dinosaura, a sve je još u uvijek posve nepoznato i nikad istraživano. Ovi atraktivni reljefni oblici formirani su na tzv.dolomitičnim vapnencima gornjo-kredne cenomanske starosti, uslijed veće otpornosti prema trošenju, eroziji i koroziji od okolnih sedimenata'', objašnjava Glamuzina za Bljesak.info.

Ističe kako njihova vizualna posebnost i atraktivnost posebice je dopunjena njihovom tamno-sivom do gotovo plavom bojom, uslijed čega ovaj predio djeluje kao da nije s ovih prostora.

''Veliki budući potencijal ovog prostora odnosi se na planinarenje koje u Hercegovini zadnjih godina doživljava rapidan rast, što je jedna jako pozitivna činjenica. U sklopu toga biti će vrlo korisno u budućnosti formirati barem jednu planinarsku rutu koja će prolaziti ovim sjevernim padinama planine Žabe na koju se planinari iz BiH, i susjednih zemalja već odavno uspinju, ali sa južnih strana'', objašnjava Glamuzina.  

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close