Tribina u Mostaru

BiH jedina zemlja u Europi koja nema podatke o kvaliteti zdravstvene usluge

Generalni problem zdravstva u Federaciji BiH je to što je zakonska legislativa zaista dobro riješena, ali se ne provodi.
Sci-Tech / Znanost | 21. 02. 2018. u 18:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura Mostar Marin Bago kazao je kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u Europi koja nema podatke o kvaliteti zdravstvene usluge čime je narušen čitav zdravstveni sustav.

 ''Nadležne institucije su samovoljno prije osam godina izbacile zakon o pravima, odgovornostima i obvezama pacijenata što je civilizacijski ponor jer je taj zakon jedini definirao mehanizme civilnog upravljanja u sustavu zdravstva, a narušeno je i prekršeno načelo solidarnosti kao stup zdravstvene zaštite u Federaciji BiH - izjavio je Bago novinarima uoči tribine "Kako zdravlje?", koju je organizirao Gradski odbor Naše stranke Mostar.

Po njegovim riječima, generalni problem zdravstva u Federaciji BiH je to što je zakonska legislativa zaista dobro riješena, ali se ne provodi.

 ''Najvažnija stvar u čitavom sustavu je trošenje novca, kojim se dobro ne gospodari. Svaki zavod zdravstvenog osiguranja je dužan od naših uplata, a na razini Federacije one iznose preko 1,6 milijardi maraka, plaćati isključivo zdravstvene usluge. Do problema dolazi jer se plaća paušalno, a ne isključivo po obimu, vrsti i kvaliteti usluge'', kazao je Bago.

Isključivu odgovornost za te probleme Bago vidi u menadžmentu zdravstvenih ustanova.

 ''Ako zavod plati određen broj operacija, menadžment je dužan organizirati svoj rad, platiti liječnike i nabaviti sav materijal. Nedopustivo je da mi plaćamo zdravstvene usluge, a u zdravstvenim ustanovama nam kažu da nečega nema'', zaključio je predsjednik Udruge za unapređenje kvalitete življenja Futura Mostar. 

Da novca ima, ali da se ne troši adekvatno kazala je i Amna Popovac, u ime organizatora tribine.

 ''U svim županijama Federacije BiH jako je loša slika u zdravstvenom sektoru i analiza koju smo radili pokazala je da novca ima, on dolazi u zdravstveni sektor, ali se izgleda ne troši adekvatno. Doktori nemaju sredstva za rad, nisu dovoljno plaćeni za svoj rad i odlaze, a s druge strane pacijenti plaćaju uslugu koju ne dobivaju'', kazala je Popovac.

Naglasila ja kako treba izjednačiti javno i privatno zdravstvo, napomenuvši da ukoliko ne radi neki aparat u javnoj ustanovi, pacijent treba biti u mogućnosti otići u privatnu ustanovu, a zavod zdravstvenog osiguranja tu uslugu pokriti, što je i zakonski naznačeno.

 - Zakon o zdravstvenom osiguranju i u HNŽ-u i u Federaciji BiH je odličan, ali se on ne provodi. Potrebno je vidjeti gdje je problem. Činjenica je da se ogroman novac ulaže u zdravstvo, a svejedno su obje bolnice u Mostaru u minusu od po 100 milijuna maraka. To je situacija koja nije normalna - kazala je Popovac.   

Sudionik tribine bila je i dr. Amra Zalihić iz Doma zdravlja Mostar koja je također izrazila nezadovoljstvo zdravstvenim sustavom, prvenstveno plaćama liječnika te administrativnim stvarima koje im znatno otežavaju posao.

Također je kazala kako je ogorčena zbog razlika u plaćama liječnika u svim županijama Federacije, ali i izrazila nadu da će se to stanje u dogledno vrijeme riješiti. - Mislim da nije uredu da za isti posao ne budemo barem jednako plaćeni - kazala je dr. Zalihić.

Inače, tribina "Kako zdravlje?" dio je istoimene kampanje Naše stranke čiji je cilj kreiranje prijedloga reforme zdravstva koju će građanima Hercegovačko-neretvanske županije ponuditi kao dio seta rješenja u kampanji za Opće izbore 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close