Nenaseljeni otočić Fenoliga

U Hrvatskoj se nalazi jedno od najbogatijih nalazišta ...

Fenoliga je poznat po tome što se na njemu nalazi jedno od najbogatijih i najvrednijih nalazišta stopa dinosaura u Europi!
Sci-Tech / Znanost | 18. 02. 2024. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nenaseljeni otočić Fenoliga kod najjužnijeg istarskog rta Kamenjaka, lako bi se dao izgubiti ‘u moru’ ostalih, brojnih hrvatskih otoka… No, bila bi to velika pogreška jer je on doista poseban. Ne po dužini svoje obale, dugačka je svega 614 metara. Ni po visini, visok je šest metara.

A isto tako ni po izgledu, iako je pogled na njega iz zraka naprosto divan – tamno plavetnilo, pa sve svjetlije dok se ne sudari sa sivo-bijelim stijenama i onda izgubi u zelenoj srčiki. Ne, nije čak ni to… Fenoliga je poznat po nečemu sasvim drugačijem – na njemu se naime nalazi jedno od najbogatijih i najvrednijih nalazišta stopa dinosaura u Europi!

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bojan Širola (@bojansirola)

Na'otoku dinosaura' otkriveno 150 otisaka stopa

Poluotok Kamenjak, pod koji Fenoliga ‘spada’, upisan je na popis lokacija od velike paleontološke vrijednosti. Naime, stvar je u tome da su na tamošnjem rtu Grakalovac, a prvenstveno na Fenoligi, pronađeni iznimno rijetki otisci stopala dinosaura. Na Fenoligi, koja se zbog toga naziva i otokom dinosaura, pronađeno je njih 150, a otkrili su ih 1975. godine slovenski biolog Matjaž Gogala i geolog Rajko Pavlovec, piše Putni kofer.

To je nalazište, osim po broju otisaka, specifično i po tome što su tamo, dakle na istom mjestu, pronađeni i ostaci mesojednih i biljojednih dinosaura. Većina je otisaka grupirana u ‘staze’ koje stručnjacima daju detaljni uvid u davno minulu svakodnevicu tih stvorenja – primjerice, kako su se točno kretali, koliko su bili veliki ili brzi te ostale značajke njihova ponašanja.

Na rtu Grakalovcu dinosaurske su stope pronađene mnogo kasnije, 2001. godine. Riječ je o 12 otisaka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alen Vrbos | ΛV BOSS | ΛV photography (@a.v_b.o.s.s)

23 nalazišta u Hrvatskoj

U svakom slučaju, zbog svoje rijetkosti, brojnosti te znanstvene važnosti i otisci na Fenoligi i otisci na rtu Grakalovac, kao i pripadajuća nalazišta, proglašeni su zaštićenim dijelovima prirode. To inače nisu ni približno jedine stope dinosaura u Hrvatskoj.

Na području Hrvatske dosad su otkrivena i istražena 23 nalazišta otisaka stopa dinosaura te jedno nalazište s okamenjenim kostima. Od toga, hrvatske su vlasti zaštitile ukupno 22 lokaliteta na području cijele zemlje, od toga 19 na području istarske županije. Najstariji nalazi otisaka datiraju iz razdoblja gornje jure, a najmlađi iz gornje krede.

Kopirati
Drag cursor here to close