Zagađenje

Indeks okolišne učinkovitosti: BiH najlošije ocijenjena zemlja u Europi

''To je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u zemlji '', navode iz "Eko akcije".
Sci-Tech / Znanost | 26. 01. 2018. u 12:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, prema aktualnom indeksu okolišne učinkovitosti, zauzima 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

''Uvjerljivosmo najlošije ocijenjena zemlja u Europi, a sljedeća najgore plasirana - Moldavija, nalazi se na 112. mjestu. Kad su u pitanju zemlje regije, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68., a Srbija na 84. mjestu'', navodi Udruženje "Eko akcija" u priopćenju za javnost.

Iz "Eko akcije" podsjećaju da indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju sveučilišta Yale i Columbia u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Ukupno 180 zemalja se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosustava.

''To je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u zemlji '', navode iz "Eko akcije".

To udruženje smatra "da okolišna politika u BiH služi isključivo interesima financijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade".

''U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontroliranu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close